Nu startar Berghs School of Communication ett helt nytt utbildningsområde kring hållbar stadsutveckling. Det med hjälp av flera namnkunniga från fastighetsbranschen.
Till hösten startar Berghs School of Communication fem nya kurser inom Urban Design & Planning riktade mot yrkesverksamma stadsutvecklare, affärsutvecklare, arkitekter, projektledare och kommunikatörer. Utbildningarna har växt fram i dialog med bland annat fastighetsbolag och kommuner. Kursernas inriktning är att åstadkomma ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara städer. För att klara de komplexa utmaningarna menar Camilla Wallander, vd för Berghs School of Communication, att det krävs nya sätt att tänka och arbeta tillsammans mellan olika yrkesgrupper.
Stadsutveckling är annars en fråga som man mer traditionellt tänker att en teknisk högskola eller liknande utbildar i. Vad kan ni bidra med?
– Faktum är att en av vår tids viktigaste frågor just nu är staden, och hur städer ska utvecklas. Då behövs det nya perspektiv och att fler personer med olika bakgrund och kompetens börjar jobba med stadsutveckling. Arkitektur är nära kopplat till kommunikation. Det handlar om att utforska och engagera, dvs samma kreativa sätt men i olika skalor. Vi kan bidra med nya modeller för samverkan, ett större fokus på social hållbarhet och att utveckla platser för alla, säger Camilla Wallander.
Kan du ge ett konkret exempel på problem i stadskärnan som ni kan hjälpa till att lösa?
– Redan idag får vi frågor från kommuner och företag om problem som rör stadsrummet. Det kan handla om hur man ska öka tillgängligheten till en viss plats och hur de kan bli relevanta för fler människor. Vi har exempelvis jobbat med hur biblioteken ska kunna bli mer inbjudande för unga vuxna, och hur städer kan kännas mer inkluderande.
Camilla Wallander har själv praktisk erfarenhet att jobba ned stadsutveckling. Under flera år var hon marknadschef på NK för att sedan växla upp till samma roll i fastighetsbolaget Hufvudstaden som äger NK.
En annan person med lång erfarenhet är Mats Hederos, som fram till årsskiftet var vd för AMF fastigheter, och direkt därefter deltagit i den nya utbildningens advisory board.
– Det ställs allt högre krav på utvecklingen av våra städer och platser, från såväl företagen som politiken, myndigheterna och de som ska bo och leva där. Den ökade komplexiteten gör att det behövs mer nyfikenhet, lyssnande och vilja att förstå. Inte minst behöver vi samarbeta mer effektivt mellan olika discipliner, något som är Berghs paradgren. Jag ser att Berghs fyller en lucka som ingen annan sett eller förmått göra något åt, säger Mats Hederos.
Förra våren flyttade Berghs School of Communication till Gasverket i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Här har Berghs redan börjat interagera med boende och aktörer i området, bland annat genom frukostseminarier, och i maj slås dörrarna upp till Berghs festival på temat Future Spaces, där samtal, möten och inspiration ska bidra till en mer dynamisk och innovativ miljö i närområdet.