Näringsminister Ibrahim Baylan på torsdagens presskonferens. Bild: skärmdump
Publicerat 9 april, 2020

Baylan till landets fastighetsägare: ”Hjälp till nu”

De exakta detaljerna om villkoren i hyresbidragen dröjer. Men på torsdagens presskonferens passade näringsminister Ibrahim Baylan på att rikta en tydlig uppmaning till landets fastighetsägare att hjälpa till i krisen.

Det var den 25 mars som förslaget på hyresstöd presenterades. Det är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Stödet bygger på att den hyresvärd som sänker hyran för särskilt drabbade branscher kan söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen.

[ Annons ]

Igår gick Fastighetsägarna ut med krav på tydliga besked om vilka regler som gäller på detaljnivå, till exempel vem och vad som omfattas, så att fastighetsföretag och hyresgäster kan komma överens.

Näringsminister Ibrahim Baylan sa på torsdagens pressträff att dessa detaljer finns i de förordningar som man skyndsamt lagt fram för ett godkännande i EU. I skrivande stund fanns de dock ej tillgängliga på regeringens webbplats. Rent formellt krävs det alltså nu ett godkännande i Bryssel.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med kommissionen och hoppas på ett beslut redan nästa vecka, sa Ibrahim Baylan på pressträffen.

Men näringsministern talade i alla fall om att stödet ska riktas till branscher som är ”konsumentnära och som drabbats särskilt hårt”. Han räknade upp en rad exempel som restauranger, tandläkare, hår- och kroppsvård.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, är nöjd med att snart kunna ta del av förordningen i sin helhet.

– Detta underlättar enormt och är vad vi efterlyst. Nu kommer man ju att veta vilka branscher det gäller och hur det hela ska tillämpas.

Reinhold Lennebo menar också att det egentligen inte finns någon större anledning att invänta den formella beslutsprocessen i Bryssel när det nu finns besked om med vilka och hur man kan förhandla.

Men näringsministern passade också på att rikta en syrlig uppmaning till landets fastighetsägare.

– Jag får en del oroväckande signaler, från såväl svensk handel som besöksnäringen att viljan hos en del fastighetsägare är svag att hjälpa till i den här besvärliga situationen. Därför skulle jag vilja skicka en kraftfull signal till de fastighetsägare som är tveksamma om de ska vara med i detta eller inte.

Här betonade Ibrahim Baylan hur staten och skattebetalarna är beredda att fortsätta vidta åtgärder för att minska effekterna. Beskedet till fastighetsägarna blev därför:

– Hjälp till nu!

Antaganden som Reinhold Lennebo inte tycker är helt rättvisa.

– Det sker så mycket redan nu. Det görs överenskommelser som är mer generösa än vad det här hyresstödet kommer att vara. Så det tycker jag kändes lite orättvist.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]