Bild: White
Publicerat 16 augusti, 2018

Batljan köper Skellefteås kulturhus i miljardaffär

Nu står det klart att SBB investera över 1 miljard i Skellefteås kommande kulturhus. SBB kommer att äga hela fastigheten och hyra ut den till ett driftbolag.

Under torsdagen undertecknades ett så kallat Letter of Intent, en avsiktsförklaring om att hela fastigheten, som inkluderar både Skellefteås kommande kulturhus och hotelldelen, säljs till SBB i Norden AB för en miljard femtio miljoner kronor.

[ Annons ]

Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, menar att jätteaffären är unik.

– Vad jag vet så har ingen privat fastighetsägare i Sverige investerat i en offentlig fastighet i form av ett kulturhus tidigare. (I Umeå äger kommunen hälften av kulturhuset Väven. Den andra hälften ägs av bolaget Fort Knox. Reds. anm)

Han berättar att det är en lång process som lett fram till affären. Från början var det självklart att kommunen själva skulle stå för både investering och byggande.

– Men för ett par år sedan insåg vi att det fanns ett stort intresse kring kulturhuset, som utmärkt sig på flera sätt. Vi valde då att pausa processen för att undersöka möjligheten att sälja hela fastigheten. Få trodde att det var möjligt, men vi kände oss säkra och de har varit ett stort intresse från ett flertal aktörer, säger Lorents Burman.

SBB:s grundare och vd Ilija Batljan är nöjd att ytterligare stärka sin position som en av Nordens största aktörer inom samhällsfastigheter.

– Hela konceptet med kulturhuset, från dess arkitektur och hållbarhetsaspekter till dess verksamhet och innehåll, blir en viktig del av Skellefteås samhällsbygge. Vi är även intresserade av att framöver investera i andra typer av fastigheter i kommunen. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan.

Men blir det en bättre affär för kommunen att sätta sig som hyresgäst?

Ja, säger Lorents Burman som slipper ta miljardinvesteringen på kommunens budget.

– Fast vi har mycket god ekonomi i Skellefteå, så det är egentligen inte problematiken.

Lorents Burman ser den stora vinsten i det starka signalvärdet han hoppas affären ska skicka ut.

– Detta kommer naturligtvis väcka intresse bland fler aktörer. Skellefteå har under ett flertal år varit mycket attraktivt för privata investerare, inte minst inom fastigheter. Vi har en stark tillväxt och har nog inte haft så mycket etableringar sedan 70-talet, det som sticker ut mest är såklart etableringen av batterifabriken Northvolt, säger Lorents Burman.

Avtalet mellan Skellefteå kommun och SBB innebär bland annat att kommunen har rådighet över fastighetens användningsområde för lång tid framöver.

– SBB:s tydliga fokus på att agera som en långsiktigt hållbar samhällsbyggare går bra ihop med Skellefteå kommuns vision och målsättningar. Min uppfattning är att de också ser en styrka i visionen om ett kulturhus som vågar, med syftet att vara en dynamisk mötesplats som får oss att tänka, känna och växa, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]