[ Annons ]

Restaurang Aira på Djurgården Foto: Lasse Olsson
Publicerat 10 maj, 2021

Bäst inredning i Sverige

Tommy Myllymäkis restaurang Aira ligger på Djurgården precis i gränslandet mellan land och hav.

När arkitekten Jonas Bohlin besökte platsen för första gången såg han framför sig en ruff varvsbyggnad. Skissen han ritade på vägen hem blev grunden för projekteringen av restaurang Aira, som nyligen vann Guldstolen, Sveriges arkitekters pris för bästa inredning.

Jonas Bohlin har hämtat inspiration från skärgårdens årstider och skiftningar. Att komma in på restaurangen är som att vara med i ett skådespel med olika scener i olika rum. Varje detalj har en historia och inredningen fyller ofta en dubbel funktion – den är både estetiskt tilltalande och en smart lösning som bidrar till en god ljudmiljö.

[ Annons ]

Att bygga restaurangen delvis i vattnet var en teknisk utmaning. Fyra meters höjdskillnad mellan Saltsjön och källarens lägsta punkt ger ett högt vattentryck och betongkonstruktionen har fästs vid botten med pålar för att huset varken ska flyta upp eller sjunka. Men läget bidrar även till restaurangens magi – till och med från disken har du utsikt över inloppet till Stockholm. 

FAKTA:

  • Fastighetsägare: Kvalitena     
  • Arkitekt: Jonas Bohlin
  • Storlek (kvm): 1 176
  • Takets målade glespanel i gran är perforerad med åtta millimeter stora hål för att fånga ljudfrekvenser, som annars skulle studsa runt i rummet. Panelen är tjockare på ena sidan av rummet för att fånga olika frekvenser.
  • I orangeriet finns många referenser till universum. I det runda takfönstret mot norr syns stjärnhimlen mot kvällen och samspelar med taklampan Andromeda, som ska föra tankarna till en galax.
  • Den nedpendlande armaturen över borden är formgivna av Jonas Bohlin och glaskonstnär Ann Wåhlström. Glascylindrarna är med varierande kulörton och mönster, som kan påminna om kustens växtlighet.  
  • I väggen av platsgjuten betong samspelar estetik och funktion. Flygaska har fått ersätta cementen i betongen för att minimera koldioxidavtrycken och ge en ljusare betong.
  • Glaspartiet är i vinklat glas för att bryta ljudvågorna. Draperiet av stora mängder tyg är en konstnärlig utsmyckning som samtidigt har funktionen att absorbera så mycket ljud som möjligt.
  • Borden är försedda med hjul och dess mått är exakt anpassade för optimal ergonomi och upplevelse, rätt djup på bordet bidrar till exempel till bra samtalsmiljö. 
  • Luckorna i rangeringsgången är av körsbär – Jonas Bohlins vision är att främst använda träslag från träd som bär frukt, som kan bli mat i restaurangen. 
  • Bakom det eleganta mässingsgallret på gaveln av rangeringsdisken göms ventilationen, som kommer upp från golvet.
  • 100 borrade stålpålar förankrar byggnaden i sjöbotten och förhindrar den att flyta upp likt en båt eller sjunka ner i havsbotten. Källaren under rymmer all teknik, som till exempel fläktrum och elcentral.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]