Sesam arkitekter hade tagit med sig VR-glasögon som visade hur lokalen skulle se ut när den kommer att stå färdig i början av hösten. Foto: ABK/Frida Dahlskog
Publicerat 1 mars, 2024

Barnsligt roligt när fritidsgård byggstartades

AB Kristianstadsbyggen ska bygga en ny multifunktionell fritidsgård på Gamlegården, med särskilt fokus på flickor och kvinnor.

Projektet byggstartades symboliskt med skruvautomat och VR-glasögon av ett tiotal av barnen på området som varit med och tagit fram innehåll och utförande.

– Vi har velat skapa en fritidsgård utöver det vanliga, för att ge goda förutsättningar för en bra fritid och gemenskap. Vi gör en stor investering för ökad trivsel och trygghet med särskilt fokus på flickor och kvinnor, som en del i vårt långsiktiga sociala arbete, säger Kristianstadsbyggens vd Henrik Strand.

[ Annons ]

Utformningen av fritidsgården har AB Kristianstadsbyggen (ABK) tagit fram tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum (KFGF), både med hjälp av barnen på området och Sesam arkitekter.

– Vi på ABK och KFGF har haft workshops tillsammans med de barn som besöker fritidsgården idag, för att ta reda på vad de vill ha och behöver, säger Karl-Henrik Persson, byggnadschef på ABK.

Illustration: ABK/Sesam Arkitekter

Barnen och fritidsledarna fick i samband med byggstarten göra en rundvandring på byggarbetsplatsen. De visades runt i vad som ska bli en flexibel lokal med många funktioner, däribland en 111 m2 stor yta för multisport inomhus.

– Inne på fritidsgården är det tänkt att finnas avgränsade delar för datorspel, musikstudio, gym, dans- och biorum, pysselrum, aktivitetsrum med exempelvis biljard eller bordtennis, lugna rum och rum endast för tjejer. Vi har också en förhoppning att lokalen ska kunna användas för andra bosociala satsningar, exempelvis som aktivitetslokal för verksamheter vidga åt kvinnor, under tider då lokalerna inte används som fritidsgård, säger Karl-Henrik Persson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]