[ Annons ]

Observera att konstverken är beskurna.
Publicerat 17 maj, 2022

Barnens teckningar ska stoppa skräpet

Torsdagen den 19 maj är det ovanlig vernissage i Hagalund i Solna. Här ska barnens konst få de vuxna att stoppa ner skräpet i papperskorgen.

I stadsdelen Hagalund i Solna har den allmännyttiga stiftelsen Signalisten under en tid arbetat tillsammans med Håll Sverige för att minska nedskräpningen på ytor i bostadsområdet. Det har lett fram till att Håll Sverige Rent tagit fram konceptet ”Skräpfri bostadsgård” och är tänkt att kunna användas av alla fastighetsägare i Sverige. 

I konceptet ingår att man gör skräpmätningar för att ta reda på vilken typ av nedskräpning som sker i områdena och att det efter det skräddarsys åtgärder för att minska nedskräpningen.

[ Annons ]

Ny lanseras ytterligare en rad åtgärder. Mest märkbar blir foliering av åtta papperskorgar med motiv som barnen på förskolan Dibber Hagalunds förskola tagit fram. På papperskorgarna finns även citat från barnen om varför man inte ska slänga skräp.  

– Så roligt att Håll Sverige Rent väljer att lyssna till barnens röster när det gäller att uppmuntra till en skräpfri närmiljö. Med detta projekt så har vi har sett ett utökat engagemang hos barnen gällande sin närmiljö och de informerar glatt sina nära, både kompisar och föräldrar om hur viktigt det är! Vi är jätteglada att både Håll Sverige Rent och vår hyresvärd Signalisten hjälper oss att arbeta mot vårt mål att få världens viktigaste värden att växa, säger Sara Bark, rektor på Dibber Hagalunds förskola. 

Det ska också upp fimpomater med tillhörande dekaler som genom nudging visar rökare var de ska fimpa. Det kommer att sättas upp affischer som visar att organiskt skräp drar till sig råttor och därför ska slängas i papperskorgen. 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]