[ Annons ]

Pontus Werlinder, vd Telge Bostäder. Foto: Telge Bostäder.
Publicerat 19 november, 2021

Bankens yta blev bostäder i Södertälje

Telge Bostäder har skapat 78 nya hem genom lokalkonvertering under 2020 och 2021. Det rör sig om allt ifrån frisörsalonger till tomma bankytor, som nu blivit bostäder. 

Bristen på mindre lägenheter är stor i Södertälje. Ett sätt att lösa problemet är så klart att bygga nya bostäder. Men Telge Bostäder går lite längre än så, och kompletterar nyproduktion med konvertering av lokaler. De 78 nya bostäder man skapat genom konvertering under 2020 och 2021 har tidigare bland annat varit tomma förrådsutrymmen, före detta frisersalonger. Och när en bank minskade ner ytan på sina kontorslokaler lämnades helt ett våningsplan tomt, som nu blivit bostäder.

– Det känns bra att använda sig av ytor vi redan har och göra bostäder av dem, det blir en form av cirkulär ekonomi. Något jag tror på och är övertygad om att vi kommer se mer av i alla delar av samhället i framtiden, säger Pontus Werlinder, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

[ Annons ]

De lokaler som har konverterats hittills har ett par gemensamma nämnare. Det kan exempelvis handla om lokaler som ligger längre från stadskärnan har varit svåra att hyra ut, och därför lämpat sig bra som bostäder, eller om verksamheter som legat centralt men som flyttat ner till markplan och lämnat tomma ytor på våningar över. 

Köket i en nyproducerad bostad, konverterad från en tom lokal.

När det gäller typ av lägenhet som ska skapas är visionen klar.

– Vi har som mål att bygga yteffektiva mindre lägenheter, det är vad våra kunder efterfrågar, säger Pontus Werlinder.

En tom lokal är emellertid inte synonymt med en ny bostad. Inte alla är lämpade att konvertera till bostad.

– Vi tittar på vilka lokaler som är tomma och svårare att hyra ut men tar samtidigt hänsyn till hur väl de passar som bostad. Aspekter som ljusinsläpp och tillgänglighet, säger Pontus Werlinder. 

De lägenheter som Telge Bostäder har skapat kan skilja sig från en traditionell lägenhet, bland annat när det gäller planlösning. 

– Det bidrar till en mer spännande variation av lägenheter som vi tror att många boende kommer uppskatta. Dessutom kan de bidra med något nytt och modernt i ett område där många bostäder är äldre, säger Pontus Werlinder.

De 78 lägenheter som hittills skapats kommer att få sällskap av fler. Telge Bostäder planerar att producera 100–150 lägenheter under de kommande två tre åren.

 – Det är nog rimligt att tro att företag och verksamheter minskar sina kontorslokaler de närmsta åren och det öppnar upp för att konvertera tomma ytor till bostäder, säger Pontus Werlinder.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]