Den 1 mars följer Hans Persson, vd Gnestahem, årets Vasalopp. Han vann skidtävlingen 1984 på tiden 4.14.14. Foto: Knut Capra Pedersen
Publicerat 28 februari, 2020

Bänkar sig framför Vasan

Inget kan få Gnestahems vd Hans Persson att missa den första söndagen i mars, antingen på plats eller i tv-soffan.

Vad, förutom att du vann, är ditt starkaste minne från Vasaloppet 1984?

[ Annons ]

– Det är nog ändå när jag svängde runt vid klockstapeln i Mora och visste att jag med tid tillgodo kunde njuta på upploppet. Litegrann kanske det kommer åter när jag ser på loppet nu. Men det är ju så stor skillnad, åkningen har utvecklats något enormt. Det går så väldigt mycket fortare nu.

Utövar du bara skidåkning framför tv:n nu förtiden?

– Nejdå, jag har mest sprungit maraton. Men jag håller inte för det längre, så sista åren har det blivit mera cykel och ett par Vätternrundor. I den mån det finns snö så åker jag skidor, men jag tävlar inte längre.

Apropå det, vintrarna är hotade. Vad är Gnestahems viktigaste klimatarbete?

– Vi har gått med i Allmännyttans klimatinitiativ och började ganska tidigt jobba med energibesparingar. Nu har vi satsat på att köpa in servicefordon som är eldrivna. Sakta men säkert går vi mot att vara helt fossilfria 2030. Det viktiga är att ha en plan och inte bara rusa iväg.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]