foto: Riksbyggen
Publicerat 18 september, 2018

Balkong lockar seniorer

Nio av tio svenskar över 55 år anser att balkong eller uteplats är viktigast när det ska välja bostad. Det visar en undersökning som Inizio gjort på uppdrag av Riksbyggen.

Sveriges invånare väntas passera 11 miljoner under 2028 enligt siffror från SCB. Och antalet äldre kommer att öka markant. Personer som är 65 år och äldre kommer att utgöra cirka 2,4 miljoner om drygt tio år.

[ Annons ]

Därför har Riksbyggen låtit tillfråga 1000 svenskar svara på frågor om hur de vill bo i framtiden. Undersökningen visar att Sveriges äldre prioriterar ett bekymmersfritt boende med närhet till faciliteter och service – som ska vara tillgänglighetsanpassat och ha hiss. Återkommande hjälp med exempelvis städning eller handling rankas också högt i undersökningen.

Men allra viktigast är att ha balkong eller uteplats.

– De här siffrorna bekräftar vad vi sett i tidigare mätningar. Detta är viktiga saker för många människor, och i takt med en växande andel äldres ökade krav och förväntningar kommer det att bli allt viktigare, säger Håkan Liljeblad på Riksbyggen, affärsutvecklare Boende för äldre på Riksbyggen.

Det här är viktigast för seniorer när de ska välja ny bostad, enligt Inizio/Riksbyggen:

  1. Balkong/uteplats: 93%
  2. Faciliteter i området (tex livsmedelsbutik): 87%

3. Lättskött/bekymmersfritt: 83%
4. Tillgänglighetsanpassning: 78%
5. Hiss: 78%
6. Pris 78%
7. Återkommande hjälp (städning, handling): 61%

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]