Publicerat 29 september, 2023

Balder hyr ut via mellanhand – tjänar tre gånger hyran, enligt granskning (uppdatering)

(Uppdatering av nyhet från igår, tillägg sista tre styckena)

Fastighetsbolaget Balder hyr ut hyreslägenheter i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, via mellanhänder som Homestate och Airbnb, för tre gånger så mycket som ett vanligt uthyrningskontrakt skulle ge, visar Hem & Hyras granskning.

Balders vd Erik Selin, som också är storägare i Balder och K-Fast Holding som äger Homestate, har avböjt intervju med Hem & Hyra om uthyrningsupplägget.

Tidningen Hem & Hyra är Hyresgästföreningens medlemstidning.

"Balder erbjuder bostadslösningar för olika behov till såväl privatpersoner som kommuner och företag. När det gäller hyreslägenheter innebär det att vi via bostadsplattformen Homeq erbjuder lägenheter med och utan investeringsstöd, att vi upplåter hyresrätter till kommunal verksamhet exempelvis för personer med behov av särskilt stöd och att vi hyr ut bostäder till företag. Andelen så kallade företagslägenheter är liten och faktum är att mindre än 0,5 procent av våra hyresrätter upplåts till Homestate vars affärsidé är att hyra ut bostäder till företag. Homestate strävar efter långsiktiga relationer och avtal med sina hyresgäster men ibland, för att fylla korta vakanser, hyr de ut via Airbnb", kommenterar Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder.

Balder framhåller att behovet av företagslägenheter har vuxit fram under senare år på grund av utvecklingen på arbetsmarknaden där många företag behöver tillfälliga bostäder för att klara kompetensförsörjningen.

"Homestate är en seriös aktör som fokuserar på just bostadsförsörjning riktad till företag varpå hyressättningen inte är densamma som på ordinarie bostadsmarknad. Dagens arbetsmarknad och näringslivets behov ser inte ut som det gjorde förr och som fastighetsägare anser vi att det måste finnas en bostadsmarknad anpassad även för denna målgrupp", avslutar Eva Jonasson.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]