Eva Sahlin, filosofie doktor vid institutet för stressmedicin på Västra Götalandsregionen, Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, Bella Linde, journalist, föreläsare och författare med inriktning på odlingens välgörande effekter, Fredric Askerup ,journalist, personlig tränare och grundare av löparorganisationen Lonesome Runners, Stefan Edman, biolog och författare, samt Erik Selin, VD Balder.
Publicerat 18 december, 2019

Balder bygger för minskad psykisk ohälsa

När Balder bygger den nya stadsdelen Västra Eklanda är målet att stödja de boendes hälsa och livskvalitet både fysiskt och psykiskt. Till hjälp har man handplockade rådgivare med kunskap om naturens läkande kraft.

Enligt Folkhälsoinstitutet lider var tredje svensk av någon form av psykisk ohälsa. Närhet till naturen kan dock , enligt forskning, bidra till att minska stress, oro och ångest. Detta vill Balder ta fasta på när man bygger det nya projekt Västra Eklanda i Mölndal.

[ Annons ]

– Vi är varken psykologer eller läkare. Men vi är en samhällsaktör inom en sektor som berör många människor. Vi vill nu undersöka möjligheten att planera och bygga ett område så att hälsa, motion och återhämtning blir en naturlig del av de boendes vardag, sa Erik Selin, vd på Balder, när projektet presenterades på ett lunchseminarium i Göteborg.

Som stöd kommer Balder att ha en panel av rådgivare med expertis inom olika aspekter av naturen som läkande kraft.

I det nära 90 000 kvadratmeter stora området planeras för 1500 till 2000 nya bostäder med cirka 5 000 invånare. I området planeras även för kontor, handel, skolor och förskolor.

–  Läget vid foten av naturreservatet Änggårdsbergen gör detta till ett idealiskt område som nytt hem för tusentals människor och dessutom för en ny typ av hållbar stadsutveckling, som gynnar de boendes hälsa. Vi har inga färdiga lösningar eller exakta planer, men vi har en plats och en vision. Nu hoppas vi inspirera branschen till fler liknande initiativ, säger Erik Lavehall, regionansvarig för fastighetsutveckling på Balder.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]