[ Annons ]

Skissbild som visar den färdiga väggen. Bild: Butong
Publicerat 28 april, 2021

Bakom växtväggen ska kunskap blomstra

Fastighetsbolaget Byggvesta färdigställer just nu studentbostadsområdet Colonia II i Linköping som kommer att prydas av en gigantisk växtvägg.

Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus. Det är i alla fall vad pressmedelandet utlovar. Det är ett samarbete mellan  Byggvesta betongtillverkaren Butong och arkitektbyrån Winell Jern.

Växtväggen, som mäter hela 17×10 meter, kommer att fungera som en entré till studentbostadsområdet Colonia II i Linköping.

[ Annons ]

– Vi är glada att kunna bidra till vackra och gröna miljöer för Linköpings studenter. Genom att bygga en grön fasad på ett flerbostadshus visar vi dessutom marknaden att det går att få till den här typen av växtlighet även på bostadshus, och inte enbart på publika byggnader som kontor och butiker. Vi hoppas inspirera fler att gå samma väg som vi, berättar Jenny Jonsson, vd på Byggvesta.

Man menar att det innebär en rad fördelar att klä fastigheter med växtlighet. De gröna fasaderna ökar biodiversitet genom att erbjuda mat till pollinerande insekter och renar luften. Men de inblandade menar att det även bidrar till minskad psykisk ohälsa.

– Växtväggen är inte bara en gåva till de boende i området, utan även ett bidrag till staden som sådan. Stadsgrönska som gröna fasader leder till ökat mänskligt välmående genom att fungera både bullerdämpande och avstressande. Såväl det visuella som dofterna leder till ökat välbefinnande vilket i förlängningen minskar samhällskostnaderna relaterade till psykisk ohälsa, berättar Lars Höglund, vd på Butong.

Inflyttning i studentbostadsområdet sker i september 2021. Området kommer att utgöras av totalt 374 lägenheter, däribland Byggvestas så kallade kompislägenheter, där man ska kunna bo tillsammans och dela såväl kostnader som saker.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]