Projekt- och transaktionsaktiviteten på bostadsmarknaden har mattats av, men industri- och infrastrukturinvesteringar skapar tillväxtmöjligheter i Gävle. Dock kvarstår risk för ökande vakanser under 2024.
Bostäder | Nyproduktionen av bostäder är fortfarande historiskt låg, med endast cirka 200 byggstartade bostäder 2023, jämfört med nästan 2 500 mellan 2018–2022. Kommunala Gavlegårdarna har fortsatt sin paus för nyproduktion, och höga kapital- och byggkostnader i kombination med svag efterfrågan har lett till negativa ekonomiska förutsättningar för nya projekt.
Uthyrningen för Gavlegårdarnas nyligen två färdigställda projekt vid Godisfabriken, 7-våningshuset Pralinhuset och 15-våningshuset Godispalatset har dock på relativt kort tid gått bra och det är inte många outhyrda lägenheter kvar. I det närliggande 15-våningshuset Skeppstornet som är under byggnation är i princip samtliga lägenheter sålda.
Transaktionsmarknaden har också varit avvaktande, särskilt för bostadsfastigheter med låg avkastning. Trots detta har det genomförts några betydande transaktioner på senare tid. Ett exempel är Storsalas förvärv av studentbostäder vid Högskolan i Gävle till ett värde av cirka 150 miljoner kronor. Direktavkastningen uppskattas till 4,75–5,0 procent.
Arbetet med att utveckla historiska Magasinsområdet på Alderholmen har inletts. Målsättningen är att skapa en levande stadsdel som binder samman centrum med Gävle strand. Området präglas av karakteristiska magasin från handels- och sjöfartsverksamhet, och har potential att bli en betydande knutpunkt i staden.
Det kommer bli intressant att följa hur det påverkar marknadshyrorna inom området som påverkas av investeringarna. Utvecklingen sker i samarbete mellan Gävle kommun och fastighetsägarna i området. Projektet väntas vara färdigställt till 2027.
Lager/Logistik | Långsiktig efterfrågan och hyresutveckling fortsatt god, med gynnsamma investeringar inom infrastrukturen.
Kontor | Relativt bra efterfrågan i nyproduktion/nyrenoverat. Positiv hyresutveckling bland annat på grund av inflation.
Handel | Relativt stabilt trots lågkonjunktur. Framför allt för externhandeln och livsmedel som till viss del konkurrerar ut cityhandeln.
Investeringsmarknad | Relativt låg aktivitet med främst lokala aktörer. Liten risk för stigande direktavkastningskrav.
Mikael Jonsson, Svefa
MÅNGA VILL OMSTRUKTURERA SINA LOKALER
För NP3 är Gävle det näst största affärsområdet sett till fastighetsvärde. Bolaget äger och förvaltar runt 250 000 kvadratmeter, till största delen industri- och logistikfastigheter.
– Det vi ser hända just nu är att många hyresgäster vill omstrukturera sina lokaler, det var en process som började 2022, säger Anton Johansson, affärsansvarig för NP3 i Gävle.
Några hyresgäster söker mindre ytor för såväl kontor som industriverksamhet.
– Vi har en hel del interna flyttar, inte så många nyetableringar. Och man kan säga att vi tar och ger mellan konkurrenterna i staden. Men till skillnad mot före 2022 så tar allt mycket längre tid, säger Anton Johansson.
Planer på att bygga helt nytt finns för tillfället inte hos NP3 i Gävle. Det har dock gjorts en del om- och tillbyggnationer till hyresgäster. Som i Sörby Urfjäll där en logistiklokal till e-handeln BGA Group fått 1 700 kvadrat extra.
På transaktionsmarknaden händer inte så mycket i Gävle.
– Vi har köpt en logistik- och kontorsbyggnad vid Gävle Bro. Men det kan börja röra på sig nu eftersom köpare och säljare har börjat hitta varandra på nya nivåer. Under lång tid har säljarna varit kvar på lågräntenivå, säger Anton Johansson.
Ett tecken är NP3:s köp av Frösö Park, som till största delen består av hotell. Det överenskomna fastighetsvärdet var 755 miljoner kronor.
David Grossman