[ Annons ]

Ann-Sofie Hermansson det officiella startskottet för Gamlestadens nya kvarter – Makrillen. I målet GAIS (Makrillarnas) förstemålvakt, Damir Mehi?.
Publicerat 29 maj, 2018

Avspark i Gamlestaden

Makrill på menyn makrill i målet. I måndags var det inspark för Gamlestadens nya kvarter Makrillen i sann Göteborgsanda.

På den gamla bensintomten vid Artillerigatan i Gamlestaden startar nu byggnationen av två nya kvarter. Det handlar om totalt 249 nya lägenheter – 137 av dem som bostadsrätter av Egnahemsbolaget och 112 som hyresrätter av Framtiden Byggutveckling, som sedan lämnar över förvaltningen till Poseidon. Kvarteret rymmer även en förskola, affärslokaler och ett mindre torg.

[ Annons ]

– Kvarteret Makrillen är en mycket positiv del i den byggboom som nu pågår i Gamlestaden och runtom i Göteborg. Det är precis så här vi ska bygga: med en blandning av bostads- och hyresrätter samt med ett tydligt fokus på att skapa en levande och varierad vardagsmiljö, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande.

Namnet är som sagt Makrillen. Och eftersom vi befinner oss i Göteborg var det givna temat för dagen förstås Makrill. Det innebär att GAIS (Makrillarnas) förstemålvakt, Damir Mehi, ställde sig i målet när Ann-Sofie Hermansson gjorde avspark. Och från foodtrucken serverades makrillsrullar.

Det är inte bara Makrillen som händer i Gamlestaden. Ett stenkast från kvarteret pågår just nu bygget av fler bostäder, lokaler och nya resecentrum. Målet är att göra Gamlestaden till en stadens knutpunkter.

– Nu är den stora uppväxlingen igång. I slutet av 2018 kommer Framtidenkoncernen ha byggstartat närmare 3000 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, till ett totalt värde av över 7,3 miljarder kronor, säger Lars Johansson, Framtidenkoncernens styrelseordförande.

Det är en betydligt ljusare framtid han målar upp än i början av 2000-talet med återkommande skottlossningar, utbredd otrygghet och svarta rubriker. År 2001 gick fastighetsägarna ihop och bildade den ideella föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden. Ett BID-samarbete tillsammans med staden, boende, föreningsliv som kunnat visa en positiv utveckling inom flera områden.

– Fler människor kommer nu att kunna få en bostad i Gamlestaden, vilket är bra både för stadsdelen och för Göteborg. 8 av 10 Gamlestadsbor ser positivt på utvecklingsplanerna i Gamlestaden, och det är en särskilt positiv byggsten i den framtida stadsdelsutvecklingen. Utvecklingsarbetet i Gamlestaden fortsätter. Hela stadsdelen ska vara trygg, trivsam och vacker. De äldre och de nya delarna ska stärka varandra, säger Helena Holmberg, verksamhetschef för BID Gamlestaden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]