Publicerat 9 januari, 2017

Avskaffat ränteavdrag skulle drabba låginkomsttagare

Flera partier har öppnat upp för en avtrappning av ränteavdraget, något som skulle kunna få allvarliga konsekvenser för hushållens ekonomi. Det visar en underökning från Bostadsrätterna.

Enligt en undersökning som gjorts av United Minds på uppdrag av Bostadsrätterna skulle hushållens ekonomi påverkas mycket om ränteavdraget togs bort.

[ Annons ]

24 procent av bostadsrättsägare med bolån skulle tvingas till minskat sparande. 14 procent skulle amortera mindre och 23 procent skulle dra ner på vardagskonsumtion. Sex procent uppger att de inte skulle inte ha råd att bo kvar i sin bostad.

Tittar man närmare på segmentet för låginkomsttagare uppger hela 14 procent att de skulle tvingas flytta ifrån sitt nuvarande hem.

– Debatten om ränteavdraget blir ofta väldigt teknisk. Men vad det handlar om är människors boendesituation. Jag ser en fara i att ränteavdraget enbart diskuteras utifrån ett makroekonomiskt perspektiv där liten hänsyn tas till hushållen. En nedtrappning eller ett avskaffat ränteavdrag kommer att påverka hushållen i allmänhet och dem som behöver skaffa sig en bostad eller byta i synnerhet, säger Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, i ett pressmeddelande.

Undersökningen i korthet

29 procent uppger att de inte skulle påverkas så mycket
22 procent skulle dra ner på lyxkonsumtion, till exempel resor och restaurangbesök
23 procent skulle dra ner på vardagskonsumtion
24 procent skulle spara mindre
14 procent skulle amortera mindre
6 procent skulle inte ha råd att bo kvar

Så genomfördes undersökningen

Undersökningen genomfördes bland drygt tusen personer i bostadsrätt mellan 21 oktober och 4 november 2016, av analysföretaget United Minds på uppdrag av Bostadsrätterna. Svaren insamlades i representativa kvoter avseende kön, ålder och region. Datainsamlingen skedde via Cints webbpaneler. Beräkningarna i rapporten antar en bolåneränta på fyra procent.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]