[ Annons ]

Det var länge sedan portvakten höll koll på hur värme, ventilation, vatten och andra tekniska funktioner i fastigheten mådde. Dagens smarta fastigheter har automatiserade system för det mesta som kan styras och regleras. Här är tre helt olika miljöer med smarta lösningar.
Publicerat 15 oktober, 2013

Automation på tre sätt

Det var länge sedan portvakten höll koll på hur värme, ventilation, vatten och andra tekniska funktioner i fastigheten mådde. Dagens smarta fastigheter har automatiserade system för det mesta som kan styras och regleras. Här är tre helt olika miljöer med smarta lösningar.

De automatiserade systemen har vanligtvis uppkoppling mot internet vilket gör det möjligt att presentera data på webbsidor, i surfplattor och smarta mobiltelefoner. Många gånger går det också att styra funktionerna på distans via den typen av utrustning. Fördelarna med detta då? Förutom att mycket så klart blir enklare och smidigare att hantera, kan fastighetsautomation spara både pengar, energi och miljö.

[ Annons ]

– Jag skulle nog säga att det går att spara upp emot 50 procent bara i energikostnader i kommersiella fastigheter Vi slösar väldigt mycket exempelvis när det gäller belysning och värme som står på i onödan, säger Rikard Nilsson, ordförande för KNX Sweden, ett öppet standardiserat system för fastighetsautomation.  

Illustration: Malmberget

1. Gruvan

Upplev dagsljus en kilometer under marken

Det går knappast att tänka sig en mer extrem miljö ljus-mässigt än 1?250 meter under jord. I den nya huvudnivån i Malmbergets gruva har man satsat på dynamisk ljusstyrning, som följer dagsljusets variationer.

Amerikanska forskare upptäckte 2002 en tredje receptor på ögats näthinna som är kopplad till kroppens hormoncentra, hypofysen. Härifrån styrs vår dygnsrytm och vakenhet. Avsaknad av dagsljus kan leda till Seasonal affective disorder, sad, eller så kallad vinter-depression.

Men det går att råda bot på med styrning av det artificiella ljuset.
– Det handlar helt enkelt om att på artificiell väg skapa en dygnsrytm som gör att människor känner sig pigga när naturen har bestämt att de ska vara pigga och gör dem mer avslappnade på eftermiddagen för att de ska kunna sova bra på nätterna, säger Jessica Johansson, ÅF Lighting, som ansvarat för projektets ljusdesign.

I kontorsrummen styr en kurva, framtagen i samarbete med en forskare, färgtemperaturen och ljusintensiteten. På morgonen en varmare färgtemperatur, mitt på dagen toppar men med ett kallare dagsljus för att gå ner mot en varmare färgtemperatur när det börjar skymma ovan jord. I matsalen har man dock ett statiskt något kallare ljus för att man ska känna sig piggare efter att ha ätit lunch.

Jessica Johansson sticker inte under stol med att det blir dyrare än en konventionell lösning, men tror att det ändå betalar sig i längden.
– Det handlar till exempel om en minskad sjukfrånvaro och att människor blir piggare, alertare och att de sover bättre om nätterna. 

Anders Jakobsson, teknik- och fastighetschef på Malmö Arena, styr och ställer vid sin dator. Foto: Schneider Electric.

2. Arenan

Utmaningar i Malmös nya arena

Malmö Arena stod färdig 2008 och har plats för 15 000 personer på sina 61?000 kvadratmeter. Med hjälp av en lösning för samverkande system har energiförbrukningen kunnat minskas med 40 procent, jämfört med den budgeterade åtgången. Samtidigt har driften blivit så smidig och enkel att en enda person kan övervaka och styra alla system för värme, ventilation, brand och säkerhet med hjälp av en vanlig bärbar dator.

De olika delarna i tekniken är i sig inte någon krånglig eller svår vetenskap, här bygger det på standardkomponenter.
–?Finessen är att få de olika delarna att samverka. Lyckas man med det kan det, som här, synas rejält på energiräkningen, säger Lars Nilsson, Schneider Electric, projektledare för Malmö Arena.

I en fastighet av det här slaget är det viktigt att det ska gå att anpassa inomhusmiljön för många olika aktiviteter. En konferens på förmiddagen ställer andra krav än kvällens hockey-match. En fullsatt arena behöver mindre värme när åskådarna värmer upp luften, medan en isträning för ungdomslaget har andra behov.

Schneider Electric, som levererat fastighetens huvudsystem, var tidigt med i byggprocessen och kunde på så sätt integrera de olika funktionerna.
–?Med det här systemet kan vi övervaka funktioner och energiförbrukning i alla delar av fastigheten,  säger Anders Jakobsson, teknik- och fastighetschef  på Malmö Arena. Det gör att vi snabbt kan upptäcka avvikelser och var vi kan täppa till energitjuvar, som att belysningen står på i utrymmen som inte används, eller att värmen går i onödan någonstans.

Tack vare att systemens olika delar samverkar kan energi också återvinnas för olika ändamål. Värme från iskompressorerna används exempelvis för att förvärma hetvattnet till uppvärmningen i hela fastigheten. Och spillvärme till att smälta isen när den ska spolas och prepareras.

Foto: Siemens

3. Hotellet

Enkelheten i centrum på fjärrstyrt hotell

Obemannat hotell. Science fiction eller spöklikt? Ingetdera faktiskt! Nils Hotell i Kalix är i högsta grad verklighet och ett bra exempel på hur modern teknik kan nyttjas för att driva ett fullt fungerande hotell – utan personal i byggnaden.

Bokning och betalning görs på internet. Incheckningen sköts via en kod som man får till sin mobil när man bokat. Med koden öppnar man entrén och det bokade rummet. Nils Hotell är därför utrustat med ett komplett system för fastighetsautomation, inklusive brandskydd, klimat- och värme-kontroll för hotellrummen samt inbrottsskydd. Därtill förstås uppkoppling och kommunikation mot internet så att betalningar, koder till incheckning, passering med mera fungerar smidigt. 

Husets hjärna finns i en central server i Kalix. Lösningen bygger på Siemens koncept Total Building Solutions, där olika system i en fastighet integreras för att uppnå hög säkerhet och bekvämlighet samt energi- och kostnadseffektivitet. Från den centrala enheten kan de lokala systemen i själva hotellbyggnaden hanteras på distans. Alla lokala installationer i hotellbyggnaden är integrerade och kommunicerar med servern.

Lösningen är flexibel och utbyggbar. I takt med att nya hotell byggs kan de anslutas till och styras via det centrala systemet i Kalix.
– Den här lösningen fungerar väldigt bra för oss eftersom vi vill bygga fler hotell och även bostäder över hela Sverige. Att kunna övervaka och styra många fastigheter via en och samma lösning på distans innebär stora vinster och fördelar, säger Nils Lundholm, entreprenör och grundare av Nils Hotell.

Själva byggnaden är konstruerad av moduler som levereras färdiga från fabrik med all utrustning på plats från början. En påtaglig fördel med det här sättet att bygga är att det både går fort och är kostnadseffektivt. Byggmetoden är mest lämplig för mindre till medelstora hotell. Det finns två rumsstorlekar – de mindre på cirka 10 kvadratmeter som består av en modul, och de större på cirka 20 kvadratmeter med två moduler. 

All el, belysning, telefon- och internetanslutningar är färdigt från början. Ledningarna ligger samlade i modulernas ena hörn och kopplas lätt samman i byggnaden via anslutningspunkter. Detsamma gäller badrumsdelarna där wc, handfat och duschar finns med från fabriken. Om man vill går det även snabbt att demontera byggnaden och återuppföra den någon annanstans. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]