Nej, kommunernas självbestämmande över byggplansprocesserna har inte gått så bra, det medgav Stefan Attefall när Ola Ström, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige ställde ministern mot väggen under Fastighetsmässan 2013 som ägde rum i Kista nu i veckan.
Sveriges civil- och bostadsminister Stefan Attefall fick ta emot flera tuffa frågor när han tog plats i heta stolen på Fastighetsmässan i Kista.
Ola Ström, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, ville bland annat veta varför Attefalls kollegor i regeringen ställer så höga krav på banker när det gäller kapitalisering. Den i dagsläget tämligen låga utlåningsviljan är välkänd bland fastighetsägare som står inför nya investeringar.
Ministern menade att de strama tyglarna är nödvändiga för samhällsekonomins hållbarhet, men anser också att bankerna själva kan påverka sin utlåningsvilja inom ramarna för regeringens krav.
– Har man en stor banksektor måste vi ställa tydliga och tuffa krav på att sektorn är kapitaliserad. Vi vill inte skapa en situation där till exempel offentliga finanser måste pantsättas. Men bankerna bör bli mer måna om sin balansräkning. De kan ju också välja mellan att minska avkastningen till sina aktieägare kontra höja utlåningen, säger Stefan Attefall.
Ola Ström ville också veta om bostadsministern avser att avskaffa kommunernas självbestämmande över sina byggplansprocesser.
–Självbestämmandet var ju inte särskilt lyckat, håller du med? Frågar Ola Ström.
– Ja, det kan jag hålla med om. Problemet med kommunerna är att man på ganska lösa boliner bestämmer sig för olika typer av tekniska krav på till exempel säkerhet, energi och tillgänglighet. Jag är ute efter att skapa goda förutsättningar för ett standardiserat, industriellt byggande. Jag vill ha nationella, enhetliga regler och krav, och för det har vi en myndighet som utfärdar riktlinjer.
Men huruvida de kommunala särkraven ska förbjudas eller ej ville inte ministern svara på.
– Jag vill ha enhetliga regler, men vilken lagstiftningsteknik vi ska använda oss av vet vi inte ännu.
Däremot berättar Stefan Attefall att regeringen under våren kommer att se över möjligheten att förkorta planprocesserna. Här är den tyska fastighetsbranschen en förebild för ministern.
– I Tyskland har man en genväg i planprocessen som gör att man kan bygga från ax till limpa på två eller tre år. Nu i april ska vi titta över om vi kan göra något liknande i svensk lagstiftning för att hitta en snabbare väg. Jag vill också uppmana kommunerna – anställ fler på stadsbyggnadskontoren, ös ur er detaljplaner! Vi måste göra allt vi kan för att bygga fler bostäder.