[ Annons ]

Från vänster: Robert Boije, chefekonom SBAB, Peter Lindwall, regionchef Stockholm från Bonava, Björn Olsson, nationalekonom Svenska Bankföreningen och Johan Skoglund, vd JM. Foto: Gustav Juntti.
Publicerat 3 juli, 2018

”Att bygga fler hyresrätter löser inte problemet”

Det behöver byggas 600 000 bostäder under åren 2017–2025 i Sverige. Men hur ska vi rigga plan- och byggregler, hyressättning, finansiering och kompetens? Den frågan debatterades på Svensk ventilations seminarium i Almedalen under tisdagen.

Trots hård konkurrens under tisdagens seminarietopp var det fullsatt på Svensk ventilations programpunkt ”Byggstopp – när löser vi då bristen på bostäder? Vad säger våra banker och bostadsbolag?”.

[ Annons ]

Utgångspunkten var de 600 000 bostäder som behövs byggas fram till 2025. Låter det sig göras? Robert Boije, chefekonom på SBAB, var hoppfull.

– Politikerna är rörande överens om vilket problem detta är, och att det krävs blocköverskridande lösningar, säger Robert Boije.

Men där tycks enigheten inom politiken upphöra. Det, enligt Peter Lindwall som är regionchef för bostadsbolaget Bonava i Stockholm. Han efterlyste långsiktighet i spelreglerna – vilket Björn Olsson, nationalekonom på Svenska Bankföreningen, instämde i.

– Alla är överens om behoven och lösningarna den här veckan. Vi får se hur överens de är i oktober, säger Björn Olsson som även tog upp markprisernas betydelse för hur kommuner agerar när det gäller att bygga.

Peter Lindwall menar att det i Stockholm har skapats förutsättningar för en dyr bostadsmarknad på alla plan.

– Markägare har vant sig vid att få mer och mer betalt och utvecklarna går alla önskemål till möte. Hela branschen måste bli mer effektiva.

Johan Skoglund, vd för JM, var skarpare än så i sin kritik.

– I Sverige har vi kollektivt bestämt att det ska vara dyrt att producera boende, säger Skoglund och framhåller hur JM lättare säljer bostäder i premiumsegmentet än för de resurssvaga.

Att sänka standarden för vissa boenden, exempelvis genom att installera elvärme före radiatorer, skulle sänka kostnaderna med minst 20 procent, enligt Skoglund.

Fler förslag på förbättringar från panelen var sänkt reavinstbeskattning och slopade uppskov vid bostadsförsäljningar. Skoglund framhöll den norska modellen, där den som äger sitt boende och bor där mer än fem år helt slipper reavinstskatten vid försäljning.

Skoglund drog även paralleller till bilbranschens förenklade regelverk, där en standard gäller för Europa, en för Asien och en för Amerika. Sveriges 290 kommuner ger 290 olika standarder, plus flera särregleringar. Då blir det dyrt.

Peter Lindwall instämde helt och hållet, och tillade att Bonava i princip får börja om från ett vitt papper i varje kommun.

Panelsamtalet utgick underförstått från bostadsrätten. Går det inte att bygga hyresrätter istället?

– Jo, men vi pratar ofta om hyresrätter som det billiga alternativet. Det är i praktiken det dyrare alternativet nu. Att bygga fler hyresrätter är bra men löser inte problemet, du får för hög månadskostnad och det hämmar framförallt resurssvagas inträde på marknaden, kontrade Lindwall.

Den senaste utvidgningen av amorteringskravet har heller inte hjälpt till med inträdet på bostadsmarknaden för de resurssvaga – snarare tvärtom, enligt Robert Boije. Istället borde ränteavdragen fasas ut, något som ”drabbar alla låntagare”.

Detta område måste politiken reda ut och reglera före branschen kan börja bygga billigare hyresrätter, var kontentan av panellisternas slutkommentarer. Bra uppslutning kring budskapet, konkurrensen till trots.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]