Förra gången blev det upprörda känslor. Här brittiska the Guardians artikel om den blå jättesnoppen.
Publicerat 5 oktober, 2018

Atrium Ljungberg satsar på graffitikonst

Husgaveln på Kungsholmen i Stockholm blev en snackis när fastighetens ägare Atrium Ljungberg lät en konstnär pryda den med ett jättelikt blått könsorgan. Nu har företaget gett konstnärskollektivet Livet en ny chans att skapa avtryck i offentligheten – med graffiti.

Den här gången är det ett kollektivt verk som skapas på fasaden på Kronobergsgatan 35. 24 konstnärer skapar gemensamt en jättelik muralmålning. Det är för att uppmärksamma att det långa samarbetet mellan fastighetsägaren Atrium Ljungberg och olika konstnärer.

[ Annons ]

– Vi har samarbetat med konstnärskollektivet Livet i tio års tid, säger Camilla Klint på Atrium Ljungberg. – Vi har gett dem möjlighet att uppföra sina verk eftersom vi tycker det behövs konst i den offentliga miljön.

Hur går det med skapandet den här gången? När blir det vernissage?

– Konstverket uppförs under helgen och står klart på söndag men det blir inget specifikt vernissage. Om man är intresserad av att se det nya verket och tidigare verk kan man gärna gå in och titta på hemsidan vi har skapat, kronobergsgatan35.se.

Alla konstnärer som hittills bidragit med konst på husgaveln medverkar i det nya verket som kallas, “STHLM 5 POINTZ”.

– 5 Pointz var en fastighet i New York som under 90-talet uppläts som ateljéer för nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderlig och samtida samlingsplats för gatukonst och muraler och fick stor internationell uppmärksamhet. Med verket STHLM 5 POINTZ vill vi hedra alla våra tidigare konstnärer som bidragit med verk på fasaden genom att göra en “homage”, säger Andreas Blom, grundare och curator, Kollektivet Livet.

Verket består av något som kallas throw ups.

– Det är en uttrycksform som kommer från graffitivärlden, förklarar Camilla Klint. – Man kan säga att det är en utveckling av tags, det vill säga varje konstnärs unika signatur. Den är ett verk i sig.

Att ni bjuder in alla tidigare konstnärer som smyckat väggen för ett gemensamt projekt låter lite som en summering. Är det slut nu?

– Nej, tvärtom. Vi ser det som en nystart. Vi kommer fördjupa samarbetet med Livet och förhoppningsvis ta konceptet vidare till andra ställen i vårt bestånd.

Det senaste verket som prydde väggen – FUCK THE WORLD” av Carolina Falkholt – föreställde en blå snopp som togs det ner efter bara en vecka – hur lång tid kommer ni våga låta det här konstverket sitta uppe?

– Det kommer precis som de andra verken sitta uppe i ungefär sex månader. Så det är ingen brådska om man vill hinna se det. Egentligen var det ju meningen att det förra konstverket skulle sitta upp lika länge, men den gången fick vi ta hänsyn till grannarna som inte var lika förtjusta.

Throw ups betyder ju spyor. Så först snoppar, nu spyor och graffiti – ni gillar att provocera?

– Det är inget mål att provocera. Det handlar om att erbjuda plats för konst och konst väcker ofta känslor och reaktioner. Snoppen var inget vi hade godkänt eller ens sett innan. Vi blev lika förvånade som alla andra.

Blev ni glada?

– Man kan väl säga att vi blev väldigt överraskade

Lagliga graffitiväggar är ju ett omdiskuterat fenomen bland politikerna. I Stockholm har Moderaterna och Liberalerna velat riva de kommunala väggar som finns eftersom det riskerar att öka klotter och skadegörelse. Ni tror inte den risken finns?

– Nej, jag tror det snarare är tvärtom. Vi genomför detta i ordnad form. Det finns bygglov och det är väl förankrat. Att vi upplåter plats för graffiti som konstform innebär absolut inte att vi säger att det är okej att klottra eller förstöra.

Till sist – vilken är din favorit hittills av konstverken som prytt gaveln?

– Vid ett tillfälle hade vi en fantastisk färgexplosion i Amara Por Dios Totempåle, det var häftigt!

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]