[ Annons ]

Över 3 000 personer ville vara med på festen när ett gammalt kontorskomplex i Nacka förvandlades till klubb. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg ser satsningen som en unik möjlighet att utnyttja en tillfällig lucka i beståndet.
Publicerat 23 februari, 2015

Atrium Ljungberg är heta i klubbvärlden

Över 3 000 personer ville vara med på festen när ett gammalt kontorskomplex i Nacka förvandlades till klubb. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg ser satsningen som en unik möjlighet att utnyttja en tillfällig lucka i beståndet.

Jon Allesson, affärsutvecklare på fastighetsägaren Atrium Ljungberg, var själv på plats.

[ Annons ]

– Det var väldigt lyckat. 3 300 personer var där. Detta var någonting lite udda och det märktes att folk uppskattade miljön och vad arrangörerna gjort med lokalerna.

Öppningsfesten var starten för Nobelberget, en ny kulturarena i Sickla – i alla fall fram till att de planerade bostäderna börjar byggas.

Tidigare huserade kemikoncernen Akzo Nobel i de tre olika byggnaderna. Själva kontorshuset kommer att fyllas med olika kulturevenemang senare under våren.

– Det finns planer på allt från matmarknader till teater och konserter på platsen. Säkert fler klubbar också, säger Jon Allesson.

Öppningsfesten, där bland andra artisterna Sakarias och Little Jinder stod på scen, hölls i en fristående del som tidigare varit kombinerad lagerlokal och idrottshall för de anställda. Nuvarande byggnader kommer att rivas.

Atrium Ljungberg arbetar just nu med detaljplaner för nya bostäder och kontorslokaler som ska skapa en naturlig länk mellan Hammarby Sjöstad och Sickla. Men i stället för att låta lokalerna stå tomma har man aktivt sökt samarbete med olika aktörer inom kulturområdet.

– Dels är det är ett sätt att utnyttja en lucka i vår användning av lokalerna. Men vi ser också kulturutbud som en viktig del i vårt arbete med stadsbyggnad på riktigt. Och vi hoppas att några av aktörerna senare också kan hitta fotfäste på andra platser i Sickla.

Även om klubbarrangörerna och de andra tillfälliga hyresgästerna tecknar riktiga kontrakt är de inte den typ av hyresgäster som ger mest avkastning. Jon Allesson ser andra värden.

– Vi försöker tillföra något nytt till platsen. Det här är verksamheter som normalt sett inte skulle finnas på den här platsen. Kan vi samtidigt sätta Sickla på kartan och nå nya målgrupper på detta vis är det också en fördel.

Regelverket är inte riktigt anpassat för sådant här. Men vi har en bra dialog med kommunen.
Jon Allesson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg 

Arrangören Jakob Grandin, vd för Grandin Flying Circus, tycker att det är utmärkt att kulturen får möjlighet att utnyttja den frihet som uppstår i ”mellanperioder”. Men han betonar att det inte får stanna vid det.

– Detta är samtidigt ett sätt för kulturen att organiskt växa in i ett område redan innan det planeras. Här har vi möjlighet att finnas med i en långsiktig dialog redan från början.

Jon Allesson varnar för en övertro på att kultursatsningar som dessa per automatik leder till framtida höjda fastighetsvärden. Till syvende och sist bygger det på ett personligt engagemang. Han har själv
en bakgrund i musikbranschen.

– Det här är någonting jag brinner för.

Och det kan behövas. För att anpassa lokaler för tillfälliga aktiviteter av detta slag är ingen enkel resa.

– Vår del har bestått i att lösa brandanpassning, utrymningsvägar och andra myndighetsbitar. Regelverket är inte riktigt anpassat för sådant här. Det gäller att vara uthållig. Men vi har en bra dialog med kommunen, säger Jon Allesson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]