Nya mötesplatsen Mälarterassen planeras att stå färdig till 2025. Illustration: Foster+Partners.
Publicerat 6 september, 2017

Atrium Ljungbergs nya Slussen-projekt

Mälarterrassen blir namnet på den nya publika byggnad som ska uppföras vid Södermalmstorg i Stockholm. Atrium Ljungberg har tilldelats en tidig markresarvation för att utveckla förslaget.

Under onsdagen presenterade Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) och arkitekten Sir Spencer de Grey från Foster+Partners ett förslag på den nya byggnaden Mälarterassen som ska uppföras vid Slussen. Ambitionen är att skapa en mötesplats för mat och kultur för Stockholms invånare och besökare.

[ Annons ]

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som i november förvärvade Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm, har tilldelats en första marktilldelning som omfattar 5000 kvadratmeter på platsen. Avtalet med staden innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla om markanvisningsavtal och om förutsättningarna för den kommande byggnationen.

– Vi är stolta och glada över att få vara en del av utvecklingen av nya Slussen och Södermalm. Vid Mälarterrassen vill vi tillsammans med staden skapa en attraktiv och levande mötesplats, en plats som stärker och utvecklar hela Slussenområdet. Vi tar med oss vår mångåriga erfarenhet och kompetens av att bygga stadsmiljöer med inslag av kultur och restauranger, som vi bland annat gjort i Sickla med både Dieselverkstaden och Nobelberget, kommenterar Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Markreservationen avser delar av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, som ligger i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet med Stockholms stad är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden med målet att ett markanvisningsavtal ska tecknas inom ett år. Målsättningen är att byggnaden ska stå klar till 2025.

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, säger Håkan Falk förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.

Atrium Ljungberg äger, utöver Söderhallarna, sedan tidigare även Glashuset och Sjömansinstitutet på Stadsgårdskajen vid Slussen. Tillsammans omfattar fastigheterna totalt 26 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Bolaget har dessutom en markanvisning för en byggrätt om 18 000 kvadratmeter BTA på Stadsgårdskajen.

– Med möjligheten att få markanvisningen vid Mälarterrassen ökar våra förutsättningar att skapa ett riktigt bra sammanhang på Södermalm, där olika verksamheter kan stärka och utveckla varandra, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

Byggstart beräknas ske under 2020-2021 med målsättning om att lokalerna ska vara invigda senast 2025.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]