Bokaffären i Funnys Äventyr.
Publicerat 21 november, 2017

Atrium Ljungberg bygger kulturhus för barn

Tillsammans med Junibackens medgrundare, Staffan Götestam, gör Atrium Ljungberg en stor kultursatsning för barn. I Funnys Äventyr ska lekande, läsande och lärande stå i fokus.

I maj 2020 öppnar Funnys Äventyr, ett kulturhus för barn, på handelsplatsen Mobilia i Malmö. Det är ett projekt där fastighetsbolaget Atrium Ljungberg samarbetar med regissören Staffan Götestam som var med och grundade Junibacken i Stockholm.

[ Annons ]

– Atrium Ljungbergs vision med utvecklingen av Mobilia är att skapa en levande och pulserande stadsmiljö. För att en stadsdel ska vara attraktiv är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr skulle vi kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Liksom på Junibacken är det barnboksgestalter som står i centrum. Här kommer man exempelvis att kunna slå följe med humlan Djojj genom klassiska sagovärldar av HC Andersen och andra folksagor. Sagorna gestaltas med scenografier, ljus, ljud, musik, projektioner och skådespelarröster.

För många barn blir nog höjdpunkten de tredimensionella interaktiva utställningarna som bygger på Pettsson & Findus, Mumin och flera andra kända sagokaraktärer.

Ett av målen med satsningen är att motverka problemet med minskad läskunnighet bland barn och unga. Leken ges stort utrymme, men den bygger på barnlitteraturens värld. Här kommer det att finnas ett bokstavsrum och ett läslusthus för att läsa, lära och lyssna.

– Att inte äga ett språk och kunna formulera sin vilja skapar utanförskap, segregation och konflikter. Som grundare av Junibacken har jag upplevt styrkan bakom visionen ”leka, läsa, lära”. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna. Genom läsning öppnas dörren till kunskap och med Funnys Äventyr hoppas vi kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i Malmö- och Öresundsregionen, säger Staffan Götestam.

Allt går i litteraturens och lekens tecken.  Kaféet gestaltas som ett grönt och lekfullt landskap, med stolar och bord som ser ut som svampar, stubbar och stenar. Funnys Äventyr byggs på en cirka 3000 kvm stor yta som inryms i en ny byggnad i anslutning till Nordisk Films kommande biograf i Mobilia.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]