Rotor Deconstruction är verksamma i Belgien, Frankrike och Nederländerna.
Publicerat 18 april, 2019

Återvunnen arkitektur

Temat för årets arkitekturgala var ”Architectu(re) – Re-Think, Re-Build, Re-Use” och handlade om hur arkitektur kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. Återvinning var ett exempel.

Galan gick av stapeln på Konserthuset i Stockholm i mars och hållbarhetstanken gick igen på flera olika sätt i programmet, som bland annat handlade om de kommersiella förutsättningarna för att återvinna byggnadsmaterial.

[ Annons ]

Maarten Gielen från Belgien berättade om sitt företag Rotor Deconstruction, vars affärsidé är att ta till vara på byggmaterial i samband med rivningar och förmedla det vidare till möjliga köpare från det stora lagret i Anderlecht.

Enligt Maarten Gielen är ekonomin kring återvinning inte den bästa. Även när material går att få gratis är det inte alltid det lönar sig att förmedla det vidare, eftersom det ibland är billigare att köpa nytt än att paketera om och leverera redan använt.

– En galen ekonomi, som Maarten Gielen uttryckte det från Arkitekturgalans scen.

Andra svårigheter handlar om att passa rivningar och återvinning i tid och att kunna uppfylla olika tekniska standards och krav.

MER ÅTERVUNNET

Havsplast
Arkitektstudenterna Emily-Claire Goksøyr Nordang och Erik Goksøyr Hadin gjorde 2018 ett nytt byggnadsmaterial av plast som samlats upp i havet runt Kosteröarna.

Stålåtervinning
I  Steel Race Reuse gällde att på 72 timmar med återvunnet stål bygga en entré till Arkitekturgalan. Vann gjorde Bifrost, en bågformad portal som enligt juryn ”visar stålets formbarhet”.

Möbler
När IVL Svenska Miljöinstitutets kontor skulle renoveras satsade man på återbruk. 63 procent av möblerna kunde återbrukas och nya möbler köptes begagnat.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]