Publicerat 19 mars, 2019

Återvinningsekonomi på Arkitekturgalan

Återvinning blir en allt viktigare del av hålbarhetsarbetet. Men det är inte alltid det är ekonomiskt lönsamt, berättar den belgiska arkitekten Maarten Gielen på Arkitekturgalan.

Maarten Gielen är en av medgrundarna till Rotor Deconstruction, ett arkitektkollektiv baserat i Bryssel. Sedan 2016 arbetar man aktivt med att återanvända byggnader – genom att plocka ned och ta vara på valda delar, både i egna nyskapande projekt och som lager och förmedling till andra arkitekter och projekt där material kan få nytt liv istället för att slängas.

[ Annons ]

Gielen berättar om verksamheten på årets Arkitekturgala. Enligt honom är ekonomin i verksamheten ofta ansträngd. Redan använda produkter är ofta dyra att hantera och det lönar sig ibland inte att ta hand om dem. Ett lätt absurt exempel enligt Gielen själv är ett erbjudande att ta över ett stort antal cementblock som använts en gång för en tillfällig byggnad för en mässa utanför Bryssel. Trots att Rotor erbjöds dessa gratis visade sig att kostnaden för att hämta dessa cementblock översteg kostnaden för att köpa exakt likadana nya.

Däremot kan ett par snygga dörrhandtag som kan återvinnas som vintage vara bli en utmärkt affär.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]