[ Annons ]

Selma Lagerlöf Center i Göteborg. Foto: Åke E:son Lindman
Publicerat 14 oktober, 2020

Återbrukad selma

Hållbarhet och återbruk är fokus i Selma Lagerlöf Center i Göteborg.

White har både ritat och inrett byggnaden, som bland annat inrymmer bibliotek, kulturskola och medborgarkontor. Exteriören har fått kritik och kallats en grå och steril bunker av göteborgarna, men interiören är allt annat än steril. Hela 92 procent av inredningen består av återbrukat material. En del av möblerna fanns i kommunens befintliga bestånd, medan andra köptes in från återbruksleverantörer.

Men även helt ny inredning har skaptas, av återbrukat material. Teamet på White förstod relativt snart att de skulle bli tvungna att göra avkall på estetisk enhetlighet i Selma Lagerlöf Center om målet med så hög återbruksgrad som möjligt skulle kunna uppnås.

[ Annons ]

– Vi kan inte gå till leverantören och säga ”vi ska 25 svarta myran”, för det är inte säkert att de har det. Så vi insåg ganska snabbt att det här projektet måste bli som ett slags konfetti, säger ansvarig arkitekt Annie Leonsson.

1. Specialritade utställningskuber av återbrukat material som placeras längs med väggen på olika sätt, beroende vad man ställer ut.

2. Informationsdiskarna är ritade av White och specialbyggda av snickare, av återbrukat material. De röda diskarna är de enda detaljerna där White styrde kulören. Detta eftersom informationsdiskarna bör vara väl synliga.

3. Bordet i mitten av entréhallen består av återbrukade laminatskivor som byggts ihop som ett lapptäcke. Skivorna är olika stora och har inte jämnats till för att passa ihop med varandra, allt för att undvika spill.

4. Återvinningsstationen ritad av White och byggd av återbrukade bordsskivor. Skivorna är i original och har inte målats om.

5. Stolarna är ett bra exempel på inredningens konfetti-koncept. Ju mer blandat desto bättre, resonerade man när urvalet gjordes. Det som binder ihop designen är Selma-stämpeln som finns på samtliga åter-brukade stolar.

6. All återbrukad interiör har fått en Selma-stämpel.

Fastighetsägare: Göteborgslokaler   
Arkitektbyrå: White   
Storlek: 6 300 kvm

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]