[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 12 mars, 2021

Asiatiska investerare blickar på Sverige

Asiatiska investerare har inte varit så stora köpare på den svenska och nordiska marknaden men nu finns det ett ökat intresse från öst.

Investerare vill differentiera sitt bestånd i världen och Joachim Svedberg, Acting Head of Capital Markets på Colliers märker att allt fler asiater ser Norden som ett safe haven (trygg hamn) för investeringar 

– Det Sverige lockar med är trygga system och bra koll på banker och finansieringen. Vi, tillsammans med andra nordiska länder, har till skillnad från vissa andra länder bra transparens kring fastig-hetsmarknaden. Till största delen är det asiatiska institutioner som ligger bakom förvärv, säger Joakim Svedberg.

[ Annons ]

I slutet av januari förvärvade japanska Mitsubishi Estate den tomställda fastigheten Fyrkanten 11 på Sveavägen, från afa Fastigheter. Det uppskattade priset var cirka 900 miljoner kronor. Samma bolag köpte även en kontorsfastighet på Kungsholmen i Stockholm i augusti 2018.

Yuichiro Shioda, verkställande direktör och vd för Mitsubishi Estate London, sade då:

– Medan Covid-19-pandemin har påverkat alla marknader, visar obalansen mellan utbud och efterfrågan på Stockholmsmarknaden att den bör återhämta sig snabbare än andra europeiska huvudstäder.

Under 2019 stod internationella investerare för 31 procent av transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden. Motsvarande siffra för coronaåret 2020 var cirka 23 procent enligt siffror från Datscha, alltså en nedgång.

 – Att de internationella investerarna har påverkats av pandemin kan man konstatera när man jämför statistiken för 2019 med 2020. Trots det har det varit en ganska aktiv marknad för de internationella investerarna som återvände efter sommaren 2020, säger Kristina Andersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]