
Nytt nummer ute nu!
I Fastighetstidningen andra nummer 2021 tittar vi bland annat på den nya trende liveshopping. Vi träffar vi bland annat nyblivna bostadsminister Märta Stenevi och Vasakronans nya vd Johanna Skogestig.

Stenevi: Utbildning nyckel för att bryta boendesegregation
Mer resurser till skolan. Det är den viktigaste faktorn för att bryta boendesegregationen. Det menade bostadsminister Märta Stenevi när hon kommenterade Che-Yuan Liangs färska rapport.

Saxborn lämnar Castellum
Henrik Saxborn har beslutat sig för att lämna rollen som vd och koncernchef på Castellum under 2021. Han ska nu tillsammans med styrelsen hitta en ersättare.

Gotlandshems vd avgår
Elisabeth Kalkhäll avgår som vd för Gotlandshem med omedelbar verkan. Beslutet kommer bara en vecka efter medarbetare vittnat om en usel arbetsmiljö i bolaget.

Lägre skatt och bidrag minskar inte segregationen
Sverige har allt mer segregerade bostadsområden och större klyftor. Men enligt Che-Yuan Liang, docent i nationalekonomi, minskar man inte segregationen med justerade skattesatser eller bidrag.

Han blir ny vd för Colliers Sverige
Daniel Gorosch är ny vd för Colliers Sverige. Han har tidigare varit vd för JLL Sverige och nu senast vd och grundare för Harvesta Fastigheter.

Platzer utvecklar Gammelstadens fabriker
Detaljplanen för Gammelstadens fabriker har vunnit laga kraft. Därmed kan Platzer Fastigheter inleda arbetet med att utveckla området, som bland annat ska innehålla 300 bostäder.

Hyresstöd förlängs trots kritik från inblandade
Hyresrabattstödet kommer att förlängas till andra kvartalet 2021. Detta trots kritik från både Svensk Handel och Fastighetsägarna.

Så ska Familjebostäder minska klimatavtrycket
Familjebostäder har satsat hårt på att minska sin klimatpåverkan. Nu växlar man upp ytterligare, bland annat genom att titta på vindkraft och byggprocessen.

Klimatneutrala Stella byggs i Sundsvall
Skanska bygger Sundsvalls första klimatneutrala kontorshus. Samtidigt påbörjar man nu uthyrningen, med inflyttning 2024.

Färgglada aprilskämt i branschen
Norsk guldbro, stenevillor och kulventiler för vänsterhänta. Här är några skämt som Fastighetstidningen snappade upp under dagen.

Återinfört amorteringskrav negativt för fyra av tio unga vuxna
Det tillfälliga undantaget för amorteringar tas bort 31 augusti. Enligt en Sifo-undersökning beställd av HSB kommer det att försvåra köp av bostad för 41 procent av unga vuxna.

Rädsla för nya miljonprogram bromsar billigt byggande
Bostadshus kan byggas mellan 15 till 20 procent billigare och dessutom fortare om de tillverkas i stor skala i serieproduktion. Trots att det finns många väl fungerande koncept finns det oro för att det ska bli ännu e

Småstadens revansch
Pandemin med distansarbete har fått många att omvärdera sitt boende. Vi gör nedslag i tre småstäder för att se hur de förvaltar de nya möjligheterna.

Hissnande brister
Hissar är livsnödvändiga för människor med funktionsnedsättningar och förenklar livet för småbarnsfamiljer. Men beståndet i Sverige är Europas äldsta och men än en femtedel av alla hissar brister i underhållet.

Trä är hans nya scen
Han har spelat polis som jagar Lasermannen och hjälpt Johan Falk att bekämpa maffian. Men nu har Örjan Landström pausat skådespeleriet till förmån för det egna företaget Nock Massiva Trähus, även om det finns en drömr

”Allmännyttan kan köpa tillbaka bostadshus”
Nooshi Dadgostar, ny partiledare för Vänsterpartiet, har länge varit engagerad i bostadspolitiken. Hon står kvar vid att fälla Löfvéns regering om det läggs förslag på fri hyressättning för nyproduktion och hon ser gä

”Social housing behöver inte bli ett stigma”
Vi blir ideologiskt korrekta men praktiskt grymma. Så resonerar Stockholms nya domprost Marika Markovits, kring invändningarna mot en svensk modell av social housing.

Överraskande bra siffror, trots allt
Domedagsprofetior om flykt från kontoren tycks inte stämma att döma av kalla siffror från fastighetsbolagens kvartalsrapporter. Trots ansträngt läge visar de flesta bolagen vinst.

Byggen som läker staden
Att ”bygga ihop staden” har länge varit politikers och tjänstemäns ledord. Men hur går det praktiskt till? Kan såren läkas och kan nya hus och kvarter fungera som stygn utan att ärren syns efteråt?

”Kvinnligt ägande är viktigt”
I sin senaste bok visar Katrine Marçal hur manligt fokus hållit tillbaka innovation vi idag tar som självklar. Vill du inte gå på samma nit? Läs intervjun.

Öppnar nya dörrar
Hon gillar att vara en udda fågel. Ger sig gärna in på främmande mark. Johanna Frelin, vd för Riksbyggen, går igång på förändring och far ibland fram lite väl snabbt.

Vi mäter allt mer
Fokus riktas allt mer mot mjuka värden i förvaltningen och behovet av att mäta hur nöjda hyresgästerna är ökar. I första hand för att förbättra verksamheten men också ett sätt att höja värdet på sina bestånd.

Dykare gör historisk räddningsaktion i city
I november 2017 drabbades fastigheten Vildmannen 7, på Biblioteksgatan i Stockholm, av en omfattande brand. Nu har arbetet att bygga upp ett helt nytt modernt innandöme inletts. En inte helt okomplicerad manöver.