Sveriges åldrande befolkning innebär en stor utmaning för framtidens bostadsmarknad och rejäla, årliga underskott i statsfinanserna om inga åtgärder görs. Men hur ska den här utmaningen tacklas? Det diskuterades på tisdagen under seminariet Äldreboomens utmaningar.
Om bara 20 år kommer antalet människor över 65 år i Sverige vara så många, och leva så länge att ett årligt underskott på mellan 200 och 300 miljarder kronor är att vänta. Den spådomen levererade Jens Magnusson, välfärdsekonom SEB, på ett seminarium med titeln Äldreboomens utmaningar på tisdagen under politikerveckan i Almedalen på Gotland.
Seminariet anordnades av Fastighetsägarna som också hade bjudit in bland andra barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) för att medverka i en paneldiskussion om vad den åldrande befolkningen ställer för krav på framtidens bostadsmarknad.
– Det sker en positiv utveckling av äldres boende, men det händer för lite i samverkan mellan kommuner och privata aktörer, säger Maria Larsson.
Hon välkomnar en fortsatt utveckling av den privata sektorns serviceutbud som hon menar ökar äldres möjlighet att fortsätta leva självständigt långt upp i åldrarna.
– Jag tror att användningen av RUT-avdraget kommer att fortsätta öka dramatiskt. Det är billigare än hemtjänst, och man slipper gå igenom biståndsbedömningen för att få rätt till hjälp.
Några omvälvande förändringar tycks dock inte vara nära förestående på hyresrättsmarknaden, även om en del initiativ till tillgänglighetsanpassning görs på sina håll. Det menar Lisbeth Lindal, forskare på FOU Väst, som också deltog i paneldiskussionen under seminariet.
– Studier som vi gjort visar att det saknas incitament för fastighetsägare att tillgänglighetsanpassa lägenheter eftersom det är tillräckligt lätt att få dem uthyrda ändå.
Med i panelen fanns även Ilja Batljan, vice vd Dombron, Anette Frumerie, VD Skanska Bostadsutveckling och Carl-Jan Granquist, professor i måltidskunskap.
Hur framtidens boende för äldre kommer att utvecklas hade panelen olika tankar och åsikter om, men en sak var samtliga deltagare överens om, nämligen vikten av en ökad samsyn och gemensamma initiativ mellan privata och offentliga bostadsaktörer för att framtidens äldre ska kunna ha bra boende som är lönsamma för vem som än hyr ut dem.