[ Annons ]

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ska byggas ut. Nu bjuder Akademiska Hus in till arkitekttävling om utformningen av den nya byggnaden.
Publicerat 27 maj, 2014

Arkitekttävling om utbyggnad av Göteborgs Handelshögskola

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ska byggas ut. Nu bjuder Akademiska Hus in till arkitekttävling om utformningen av den nya byggnaden.

I tävlingen, som arrangeras i samråd med Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter, finns det även möjlighet att integrera en av Västlänkens stationsuppgångar i byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga kyrkogata.

[ Annons ]

– Samtidigt som Handelshögskolans behov av större lokaler tillgodoses ger detta staden en möjlighet att slippa bygga en stationsuppgång mitt i Vasagatan. Detta stämmer väl överens med ansträngningarna att värna om natur- och kulturmiljön. Att ha en stationsuppgång i ett kvarter gör dessutom att det blir mera stad och det ger ett stort symbolvärde, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

– Vi rör oss här i en mycket värdefull kulturmiljö där det är väldigt viktigt att vi hamnar rätt vad gäller utformning och struktur. En arkitekttävling är ett mycket bra verktyg för att få in inspiration och kunskap från de duktigaste på området.

Byggnaden ska fungera både som högskolebyggnad och uppgång till station Haga.
– Syftet med tävlingen är att få förslag till en väl gestaltad och funktionell byggnad som samspelar med den omgivande staden, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

Av de arkitektbyråer som anmält sitt intresse bjuds utvalda arkitekter in för att ta fram ett tävlingsförslag. I slutändan blir det sex lag som får delta. Tävlingen pågår mellan 15 oktober i år och  30 januari 2015. En jury, som består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter, tar beslut om vinnaren i mars 2015.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]