[ Annons ]

Fotograf: Åke E:son Lindman
Publicerat 20 november, 2015

Arkitekternas nya skola vann finaste arkitektpriset

Tham & Videgårds nya Arkitekturskola för KTH är årets bästa byggnad. Igår fick byggnaden, som uppförts av Akademiska Hus, det prestigefyllda Kasper Salin-priset.

Arkitekturskolan har sedan 1970 hållit till  utanför KTH Campus. När arkitektstudenterna för första gången flyttar in på KTH får de sin hemvist i ett ovalt nybygge som har kilats in i ett tidigare obebyggt mellanrum i KTH:s hundra år gamla campus.

[ Annons ]

Det tyckte juryn att man lyckades med så bra att man utsåg byggnaden till vinnare av Kasper Salin-priset. Motiveringen lyder:

”Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.”

Den nya arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. I mitten av byggnaden finns en öppen hall som fungerar som både en samlingspunkt och ett utställningsrum. Byggnaden är uppförd av Akademiska Hus i samarbete med KTH och gestaltande arkitekt är Tham & Videgård.

– Vi är oerhört glada över ha blivit utvalda till detta fina pris. Nya Arkitekturskolan är en byggnad som verkligen står för sig och sticker ut på KTH Campus, samtidigt som den samspelar fint med sina anrika grannbyggnader. Vi är mycket stolta över vår Arkitekturskola, en uppkäftig och cool lillasyster till sina 100-åriga storebrorsor, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Kasper Salin-priset instiftades 1962 av Sveriges Arkitekter och delas årligen ut till ett svenskt byggnadsverk och grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]