[ Annons ]

Foto: Swedavia.
Publicerat 1 mars, 2016

Arkitekter ska tävla om att rita hotell vid Landvetter

Ett nytt hotell planeras vid Göteborg Landvetter Airport och Swedavia har därför utlyst en projekttävling för att få fram det bästa förslaget för hur hotellet ska utformas.

Hotellet ska ha upp till åtta våningar och ligga vid terminalen i Landvetter, nära inpå både incheckning till flyget och den framtida tågstationen.

[ Annons ]

– Landvetter är den flygplats i Europa som under det senaste året fick flest nya flyglinjer. Med ett upptagningsområde som täcker hela Västsverige, till och med ända upp till södra Norge, för utrikes och chartertrafik, ser vi att ett nytt hotell verkligen behövs på Landvetter, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

I dagsläget finns en efterfrågan på ytterligare hotellkapacitet vid flygplatsen och med en förväntad tillväxt i flygtrafiken bedöms behovet öka.

Marknadsundersökningar visar att det finns utrymme för ett hotell vid flygplatsen och att detta bör inrymma cirka 150-200 gästrum.

– Ett nytt hotell på Landvetter ska vara ett alternativ för exempelvis en familj från Skara som ska åka på en charterresa med avgång tidigt på morgonen. Då ska de kunna komma kvällen innan för att övernatta och vara nära sitt flyg när det är dags för avfärd, säger Charlotte Ljunggren.

Swedavia kommer i ett första skede att välja ut fem arkitektkontor som får delta i tävlingen om att utforma det framtida hotellet. Bland de förutsättningar som arkitekterna har att förhålla sig till anges bland annat att hotellet ska ligga i terminalens norra del, vara åtta våningar högt med möjlighet till utsikt över banområdet samt ha en direkt koppling till terminalen och framtida tågstation och annan kollektivtrafik.

Det nya hotellet planeras stå klart under 2019.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]