Andreas Lebisch, affärsutvecklare och uppdragsansvarig arkitekt, ÅWL.
Publicerat 29 februari, 2024

”Arkitekter är bra på att se helheten i projektet”

Namn: Andreas Lebisch. Titel: Affärsutvecklare och uppdragsansvarig arkitekt, ÅWL. Aktuell med: Driver ÅWL:s projekt och hållbarhetsarbete, med fokus på hållbara, innovativa material och konstruktionsmetoder.

Vilka svårigheter finns det kring hållbarhetsarbetet i bygg- och fastighetsbranschen?

– Tillverkningsprocessen av material är ännu inte helt inriktad på att det ska vara fossil- eller utsläppsfritt. I byggindustrin är processerna framåt ganska långsamma. Men det finns ljusglimtar. Allt fler produkter uppfyller kraven, och sättet att jobba med hållbarhet har blivit tydligare.

[ Annons ]

Vad kommer du att bidra med på ÅWL, förutom hållbarhetsarbetet?

– Vi arkitekter är bra på att se helheten i projektet. Vi kan jobba med gestaltning av byggnaderna och med miljöer som innehåller det inkluderande och det mänskliga. Samtidigt kan vi också räkna på de olika delarna så att vi håller oss inom budget.

Går det att bygga klimatvänligt till samma pris som att bygga nytt?

– Just nu är det ganska många arbetsmoment och metoder som är obeprövade, vilket innebär att det finns en viss kostnad med att bygga upp rutiner kring hanteringen. Med det sagt får vi uppgifter från våra byggda projekt som byggdes med trästomme med en marginell kostnadsökning med bara två procent jämfört med en konventionell stomme i betong. Tillsammans med en halvering av klimatavtrycket är det en rejäl besparing. Återbruk innebär också stora kostnadsbesparingar för att man kan återanvända och omvandla båda befintliga stommar och hela hus. Det är betydligt billigare för plån-boken och planeten.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA

Designer

Film- och scendesign är en stor fascination, bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra.

Snickare

Ibland är jag lite avis på den som bygger och snickrar på konstruktionerna. Varje dag formas till en ny fysisk verklighet, resultatet växer och du går hem fylld med stor tillfredställelse.

Sjöman

Jag skulle gärna prova att vara sjöman. Det blir en mycket större och mer äventyrlig värld när man har perspektiv från havet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]