Marianne Lindh och delegationen från Linköping tar emot priset. Foto: Svenska stadskärnor
Publicerat 31 maj, 2018

Årets stadskärna satsar vidare

Årets stadskärna är utsedd. Det blir Linköping kammar hem det prestigefyllda priset. Staden får bland annat priset för sitt arbete med att främja för samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

Konkurrensen från Eskilstuna och Örnsköldsvik var hård. Men nu kan Linköping titulera sig årets stadskärna. Och inte för första eller andra gången, utan den tredje. En som varit med på den senaste resan är Marianne Lindh, som fram till nyligen var vd för Linköping City Samverkan men som nu titulerar sig näringslivsutvecklare vid Linköpings kommun.

[ Annons ]

­– Det här känns verkligen jättebra. Och det bästa med den här utmärkelsen är att vi som har gjort det här tillsammans också fick ta emot utmärkelsen tillsammans i Västervik. Alla ifrån torghandlaren Mats till representanter från miljö- och samhällsbyggnad. Vi var 37 personer på plats under prisutdelningen, säger hon.

I motiveringen går det bland annat att läsa att Linköping arbetat långsiktigt och lyckats behålla och förnya centrum. Detta har skett genom att staden tagit ut svängarna.

– Vi har exempelvis ett belysningsprojekt utmed fasaderna på Trädgårdstorget som finansieras helt och hållet av fastighetsägarna. Fasaderna kan vara rosa en dag och om hockeylaget LHC gör mål så belyses hela torget. Och det här tycker jag bevisar att vi vågar ta ut svängarna lite, säger Marianne Lindh.

Hon har precis som sagt sin tjänst som vd för Linköping City Samverkan. Efterträdaren har redan tagit plats och heter David Nilsson. Han tar över rollen som vd vid ett minst sagt gynnsamt läge.

– Jag har ju precis fått bekräftat att jag kommit till Sveriges bästa arbetsplats, och det känns naturligtvis jättebra. Men samtidigt har arbetet bara börjat. Vi ska bli ännu bättre, säger han.

Rikard Norman.

En som följt Linköpings utveckling på nära håll är Fastighetsägarna GFR:s näringspolitiska ansvariga, Rikard Norman. Han är inte bara stationerad i Linköping utan även uppvuxen i staden. Enligt honom har Linköping varit aktiv sedan man vann senast, 2009. Man har jobbat målmedvetet, framför allt genom ett bra samarbete mellan kommunen och fastighetsägarna i staden. Han tar Hospitaltorget som ett exempel. För några år sedan var det en parkeringsplats för 10–12 bilar, plus ett litet buskage Ett rätt så nedgånget hus stod i ena gaveln.

– Då köpte en väldigt lokal fastighetsägare loss huset, totalrenoverade det till originalskick. Torget fick även en ny gatubeläggning. Hospitaltorget gick från att vara en helt död plats till ett utomhusvardagsrum där det alltid är folk, och det är väldigt häftigt, säger Rikard Norman.

Att många av fastighetsägarna i stadskärnan är lokala ser han som en starkt bidragande orsak till att arbetet med att utveckla staden går så stadigt framåt. Det finns en konstant framåtrörelse i staden, där fastighetsägarna sporrar varandra, menar han.

– Om en fastighetsägare tillför mycket resurser till en plats så vill ju andra utveckla sina platser också. Man driver varandra, ingen vill vara sämre än de andra. Och nu har de krönt den här perioden med en vinst, men de verkar inte vara mätta och belåtna.

Nej, varken David Nilsson och Marianne Lindh verkar särskilt intresserade av att njuta av segern under någon längre stund. Dagen efter segern ser de redan framåt.

– Linköping har inte en perfekt stadskärna än. Målet måste hela tiden vara att bli ännu bättre, säger Marianne Lindh.

 

Fakta: Årets Stadskärna

För 25:e året i rad utser Svenska Stadskärnor Årets Stadskärna. Utmärkelsen går till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]