[ Annons ]

Årets vinnare är Tomtekojan av Emma Flyghed, Fönstret mot gården av Anna och Nina Wedberg Thulin, Datorn av Iris och Benjamin Karlgren samt vinnaren av publikens pris, en fyr av Fanny Järvengren och Linda Iro Näsström. Foto: ArkDes.
Publicerat 21 december, 2020

Årets pepparkakshus utsedda

Vinnarna i årets upplaga av ArkDes pepparkakshustävling är utsedd. Årets tema är inte oväntat avstånd och segrarna utsågs med hjälp av AR-teknik.

Intresset för årets tävling var stort, trots att upplägget var coronaanpassat och digitalt. 97 bidrag deltog i tävlingen. Men det hade kunnat vara ännu fler, om tid funnits och tekniken tillåtit.

– Eftersom vi skulle skanna varje bidrag så visste vi att vi bara skulle hinna med 120 bidrag, så vi hade så många föranmälda. Men det blir alltid återbud i sista sekunden, så vi landade på 97 deltagande, säger Halla Sigurdardottir, utställningsproducent på ArkDes.

[ Annons ]

Temat var som sagt avstånd, och det tolkades på många olika sätt. Två tolkningar av avstånd i årets tävling som överraskade Halla Sigurdardottir var rymden och fyrar. 

– Det var kanske inget jag hade associerat till avstånd, så det var jätteroligt. Jag tycker att deltagarna har varit väldigt kreativa i den här tävlingen. Ett bidrag i kategorin upp till 12 år, som var bakat av en skolklass. De associerade avstånd till att ta avstånd. Så deras bidrag tog avstånd från mobbing, och det tyckte jag var väldigt fint, säger Halla Sigurdardottir.

Vinnaren i barnklassen blev Datorn, av Iris och Benjamin Karlgren, som visar motivet genom en datorskärm. Att vi till stor del har socialiserat digitalt i år är uppenbarligen inget som undgått barnen.

– Vi brukar aldrig avslöja vilket betyg medlemmarna i juryn sätter, men här kan vi göra det eftersom det här fantastiska bidraget fick full pott av samtliga jurymedlemmar. Många hade gjort datorer, men draget att göra en genomskinlig skärm med nåt på andra sidan var så kreativt löst att det förtjänade att belönas, säger Halla Sigurdardottir.

Hennes egna favoritbidrag under tidigare tävlingar brukar ofta vara något av dem som inte vinner. Men i årets tävling fanns flera av de personliga favoriterna bland vinnarna. Speciellt förtjust var hon i vinnaren i klassen Alla andra som bakar. Bidraget hette Fönstret mot gården och ja, det är den klassiska Hitchcock-filmen som numera även finns i form av ett pepparkakshus.

–  Jag är väldigt förtjust i det. Det är väldigt kul med Hitchcock-kopplingen, men även att det är ett klassiskt pepparkakshus. Det är väldigt mycket som händer i det, med flera våningar, med balkonger och mycket färg, säger Halla Sigurdardottir.

Till skillnad mot tidigare år hölls utställningen alltså digitalt. Husen 3D-scannades och kunde upplevas i AR.

– Det funkade jättebra och vi har fått väldigt mycket fin respons. Och nu lanserar vi även en digital tävling där vi använder den här tekniken. Deltagarna kan placera ut en AR-modell av sitt pepparkakshus i utomhusmiljö och därigenom förändra stadsbilden. Sedan tar man en skärmdump och instagrammar det, så kan man vinna ett fint pris, säger Halla Sigurdardottir.

Årets vinnare, med motivering:

Vinnare av Publikens pris – Bidrag 82, av Fanny Järvengren och Linda Iro Näsström.

I en stormig tid då det är svårt att navigera kan fyren leda oss på rätt kurs, ut på nya, okända vatten. Kanske även stå som en symbol för hoppet, ett långsamt vajande ledljus i horisonten. (Veganskt)

Vinnare i klassen arkitekter, formgivare och bagare – Tomtekojan, av Emma Flyghed 

Skulptural toppklass med precis den vintriga, juliga och mysiga stämning som vi alltid önskat oss. Trots att det bara handlar om en koja i skogen ser vi en liten värld som vi vill upptäcka. Det är 3D, det är massor av baktimmar och det är bravo!

Vinnare i klassen Alla andra som bakar – Fönstret mot gården av Anna och Nina Wedberg Thulin

Hur gå till väga för att tolka spänningens mästare Hitchcock i ett pepparkakshus utan att göra det i svart och vitt? Enkelt. Applicera technicolor och 3D! Vi bugar oss djupt för en mästerlig tolkning av årets tema i denna knäppa, härliga, fartfyllda och kärleksfulla gårdsvy. Vi vet precis vilken film vi vill se under julledigheten – tack för tipset!

Vinnare i klassen Upp till 12 år – Datorn, av Iris och Benjamin Karlgren

Årets vinnarbidrag har lyckats tolka årets tema på ett ovanligt elegant sätt. Iscensättningen med den transparenta laptopskärmen som visar oss att hela världen kan nås genom datorn är fenomenal. Genomtänkta detaljer som de lite pixliga figurerna på andra sidan skärmen, den kreativa och nyskapande kristyrsättningen med sina gula fönsterbågar och organisk blomsterrabatt visar på att bagarna bakom verket komponerat sitt bidrag med stor precision. Juryn delade ut maximalt antal poäng vid sitt sammanträde. Bravo!

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]