Årets arkitekt(h)en (KAN-projektet) tar emot utmärkelsen på Cirkus scen. Från vänster Sofia Wendel och Joakim Kaminsky från Kjellgren Kaminsky samt Fatima och Linda Bentefour från Krook & Tjäder. Foto: Jonas Eriksson
Publicerat 30 november, 2016

Årets möjliggörare, rookie och arkitekt(h)en prisade

Under tisdagen hölls Arkitekturgalan 2016, där tre utmärkelser delades ut till personer, företag eller organisationer som på olika sätt är har gjort betydande insatser. Vinnare blev KAN-initiativet, Andrea Brandén och Örebro kommun.

Arkitekturgalan var i år snäppet större än tidigare år. Dessutom med sänkt biljettpris så att den skulle vara tillgänglig för fler. Under galan på Cirkus i Stockholm delades tre utmärkelser ut till nominerade personer, företag eller organisationer som på olika sätt är har gjort betydande insatser.

[ Annons ]

Örebro kommun blev årets möjliggörare “För att genom nytänkande ha utmanat rådande normer och maktförhållanden i byggprocessen och skapat förutsättningar för arkitekter att ta större makt i samhället.” Syftet med årets möjliggörare var bland annat att uppmärksamma och belöna en aktör som möjliggjort bra arkitektur i samhället och gjort en betydande insats, liten som stor.

KAN-initiativet, Kjellgren Kaminsky / Krook & Tjäder blev årets arkitekt(h)en med motiveringen “För att i en situation där handlingsutrymmet kan tyckas begränsat ha skapat en plattform som gör stor insats för enskilda personer såväl som för branschen och samhället i stort”. Årets arkitekt(h)en går till de som har skapat förutsättningar för att göra skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten gällande jämställdhets- och mångfaldsfrågor.

Sista priset, Årets rookie gick till Andrea Brandén, Kod Arkitekter, med motiveringen “För att med initiativ och engagemang möjliggjort en plattform för tvärvetenskapliga möten och kunskapsutbyten kring arkitektur- och stadsutvecklingsfrågor i form av seminariekvällarna Kod håller låda”. Priset Årets rookie går till en person som har spelat en betydande roll i idé- och strategiarbete eller i genomförande av ett visst projekt. För att bli nominerad till årets rookie ska personen vara högst 30 år.

Andra priser och vinnare under kvällen

Villapriset – Mölle by the Sea, bostadshuset med utsikt över hav och berg och med flödande ljusinsläpp i en öppen planlösning,
Bostadspriset – Katscha, huset som är placerat i, och på, Motala ström.
Guldstolen – Arkitekt SIR/MSA Jonas Bohlin och restaurang Luzette på Stockholms Centralstation
Kasper Salin-priset – Bostadshuset Studio 1 i Örgryte, för en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre.
Kritikerpriset – D folkbildande arkitekterna och författarna Cecilia Björk och Laila Reppen.
Planpriset – Frihamnen i Göteborg
Sienapriset – Simrishamns nya strand

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]