Publicerat 5 oktober, 2018

Årets första hyror är klara

Den första överenskommelsen i årets hyresförhandlingar har slutits. Hyresgästföreningen och Karlstad Bostads AB har kommit överens om en hyresjustering på en procent.

Fastighetsägarna och SABO gick tidigare ut med gemensamma riktlinjer där pekar på att den allmänna hyresnivån bör stiga med tre till fyra procent. Från de båda organisationerna trycktes det på att hyresnivån måste utvecklas på ett sätt som ger tillräckligt konkurrenskraftiga villkor.

[ Annons ]

Årets första överenskommelse, där alltså Karlstad Bostads AB och Hyresgästföreningen enats om en höjning på en procent är ganska långt ifrån det riktvärdet.

– Nu har förhandlingarna inletts och det är positivt att vi redan nått ett avtal med Karlstad Bostads AB. Vi är nöjda med förhandlingarna och tycker att nivån är rimlig. Många hushåll består av ensamstående personer med eller utan barn och hyreshöjningarna ska fungera för alla, säger Erik Elmgren förhandlingschef Hyresgästföreningen.

Erik Elmgren menar att resultatet ligger i linje med ett långsiktigt perspektiv i förhandlingarna.

– Man kan inte bara titta på de tre senaste årens hyresutveckling som varit förhållandevis låg utan ta ett längre perspektiv. Hyresgästföreningen eftersträvar därför en långsiktig och stabil hyresutveckling, säger Erik Elmgren.

Något som Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige, inte alls håller med om.

– Detta visar hur illa vårt hyressättningssystem fungerar. Hyresgästföreningen kan år efter år tvinga igenom reala sänkningar. I fall att även de privata fastighetsägarna tvingas på samma uppgörelse, kommer den allmänna hyresnivån i Karlstad därmed att falla med 1,7 procent nästa år om Riksbankens inflationsprognos bli verklighet. Ingen borde vara förvånad att det byggs för få hyresrätter här i landet, säger Tomas Ernhagen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]