[ Annons ]

Fastighetstidningen har delat ut priset årets Fastighetsägare. Vinnarna i år är OP Fastigheter. Hyresgästerna och hyresvärden ska samarbeta. Det är viktigt för bröderna Magnus Bergentz och Mats Pettersson som tillsammans driver fastighetsföretaget OP Fastigheter.
Publicerat 22 oktober, 2012

De förvaltar med socialt fokus

Fastighetstidningen har delat ut priset årets Fastighetsägare. Vinnarna i år är OP Fastigheter. Hyresgästerna och hyresvärden ska samarbeta. Det är viktigt för bröderna Magnus Bergentz och Mats Pettersson som tillsammans driver fastighetsföretaget OP Fastigheter.

Varje dag är de ute i sina fastigheter, möter hyresgäster och ser till att allt står rätt till i fastigheterna. På 1990-talet tog de över familjeföretaget och sedan dess har beståndet tredubblats men drivs fortfarande med stort engagemang och närvaro.

[ Annons ]

OP Fastigheters kontor är nyrenoverat. I konferensrummet finns tavlor på fastigheterna i beståndet och tittar man ut genom fönstret ser man ett av de första husen som förvärvades i  slutet på 1960-talet. Det är ett familjeföretag med djupa rötter i Örebro – och det märks i hur man arbetar. Det finns en stor ödmjukhet i Mats Petterssons röst när han talar om utmärkelsen Årets Fastighetsägare 2012.
– Det är självklart roligt och hedrande att vi som en mindre aktör på marknaden uppmärksammas. Men vi ser det inte som ett pris till bara oss utan som ett pris till alla Örebros fastighetsägare. Här finns det många seriösa och engagerade hyresvärdar.

Samma ödmjukhet hörs i brödernas röster när de talar om sitt företag. OP Fastigheter grundades på i slutet 1960-talet med ett tiotal fastigheter av deras far Olle Pettersson. I början av nittiotalet tog Mats Petterson över och det var naturligt att fortsätta i faderns fotspår.
– Jag är intresserad av  den tekniska delen av fastighetsförvaltningen. När jag tog över fanns det inte mycket till förvaltning. Då fick vi vara allt från fastighetsskötare till uthyrare.

Idag äger de 30 bostadsfastigheter i Örebro, Göteborg och Lysekil. Magnus Bergentz började ett par år efter Mats. Under ekonomutbildningen började han jobba med redovisning och allt eftersom företaget växte blev det mer arbete.
– Jag hade inte behövt jobba med just fastighetsförvaltning men jag gillar bokföring och redovisning och den sociala biten. Mötet med hyresgästerna tycker jag är inspirerande, säger Magnus.

Våra hyresgäster är vana att träffa sin hyresvärd. Inte bara över telefon utan fysiskt.”
Magnus bergentz

Båda bröderna är aktiva i branschen. Mats är styrelseledamot i den lokala fastighetsägarföreningen och Magnus sitter i hyresnämnden. Att arbeta tillsammans med ett syskon är för de flesta kanske inte något man skulle föredra men för Mats och Magnus går det smärtfritt. En tydlig uppdelning  och respekt är a och o. Och eftersom de har olika intresseområden blev uppdelningen naturlig.
– Vi är ju bröder och vi drar åt samma håll. Man litar på varandra – det ser vi bara som en styrka. Vi kommer nog snarare att jobba mer ihop än att dela på oss.

Christer Brandt har länge varit hyresgäst hos OP Fastigheter och bor i ett av husen som förvärvades på 1960-talet. När Magnus är ute i huset passar de ofta på att snacka lite.

OP Fastigheters affärsidé bygger på att förvärva och förädla. De köper ungefär en fastighet per år och försöker att i stadig takt renovera och bygga om sina fastigheter. Trots att det är stor efterfrågan och  många köpare på fastighetsmarknaden i Örebro finns det i dagsläget inga planer på att själva börja bygga något nytt.
– Vi är inga byggare och far var ingen byggare. Ingenting är skrivet i sten men just nu planerar vi att fortsätta växa i den takt vi gjort.

Men även om affärsplaner, ombyggnader och underhåll är stora delar i en fastighetsägares verksamhet understryker Magnus att det finns en social aspekt som är minst lika viktig.
– Det är viktigt att också ta sitt ansvar i det lilla och se till att alla kommunens medborgare är med på banan. Det ska inte behöva finnas några hemlösa i Örebro. Kommunala bostadsbolaget Öbo ska ha det största ansvaret men jag tycker att vi privata aktörer också har ett ansvar.

Därför hyr de ut lägenheter till kommunen som i sin tur hyr ut i andra hand till de som har det svårt att etablera sig på bostadsmarknaden.
– Kommunen är vår hyresgäst men vi har också direktkontakt med den verkliga hyresgästen. Det måste ju stärka självkänslan ännu mer om de själva kan göra en felanmälan till oss istället för att ringa till kommunen och be om hjälp.

Nu har projektet pågått i ett och ett halvt år och redan har bröderna en hyresgäst som idag har ett eget hyreskontrakt i en ny bostad.
– Det är otroligt häftigt att få följa en sådan resa och vara en del av den.

Den största risken med ett sådant projekt menar Magnus är om andra hyresgäster skulle klaga.
– Hyran får vi ju från kommunen så det är inget problem och skadegörelse i lägenheten tar de också hand om, men om grannarna klagar hamnar det ju på vårt bord och blir vårt fel.  Det är den risken vi tar och den är mycket mera kostsam för oss.

Men än så länge har de bara haft positiva reaktioner och Mats och Magnus är noga med att vara öppna med sin delaktighet i projektet. Den öppenheten genomsyrar hela deras verksamhet. Dagligen är de ute i något hus, möter hyresgäster eller ser till att allt fungerar – både för att ingen av bröderna vill sitta på kontoret hela dagen och för att de är övertygade om att det är bäst för företaget.

Så vill de fortsätta jobba även om de växer. De ser sig snarare som fastighetsföretagare än fastighetsägare.
– Vi vill vara en näringsidkare som alla andra.  Vi jobbar hårt med våra produkter och hyresgästerna är våra kunder. Många hyresgäster har en förutfattad mening om vad en fastighetsägare gör. Men jag tror att de flesta som träffar oss får en annan bild.

När det handlar om kontakten med hyresgästen talar bröderna nästan i mun med varandra.
– Våra hyresgäster är vana att träffa sin hyresvärd. Inte bara över telefon utan fysiskt. Vi är inte rädda för att ta en diskussioner. De ska sköta sig men vi måste också sköta oss. Det är ett samarbete mellan hyresgästerna och hyresvärden. Det är det som är tjusningen med det här jobbet.

Och när bröderna kommer ut i fastigheterna känns de igen och många hyresgäster hälsas på med namn.
– De kanske inte alltid vet om det är Magnus eller jag som är på plats. Men att det är vi som sköter fastig­heterna, det vet de.

Mats Pettersson och Magnus Bergentz, OP-fastigheter.

__________________________________________________

Årets Fastighetsägare 2012

Motivering: Mats Pettersson och Magnus Bergentz, OP-fastig­heter, har framgångsrikt förvaltat vidare ett familjeföretag som startades av deras far Olle Pettersson. De är oerhört måna om kundrelationerna till sina hyresgäster och tar ett stort socialt ansvar när Örebro kommun behöver hjälp. OP fastigheters lyckade affärsfilosofi är att vara starka på sin hemort Örebro och förädla fastigheter man äger eller köper in.

Priset delas ut den 25 oktober då Fastighetsägarna Sverige samlar sitt fullmäktige.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]