[ Annons ]

I dag presenterade Finansinspektionen, FI, ett andra förslag på hur reglerna för de kommande amorteringskraven ska utformas. Kravet gäller inte den som vill byta bank, och den som är arbetslös kan slippa kravet helt under en period.
Publicerat 11 mars, 2015

Arbetslösa kan tillfälligt slippa de nya amorteringskraven

I dag presenterade Finansinspektionen, FI, ett andra förslag på hur reglerna för de kommande amorteringskraven ska utformas. Kravet gäller inte den som vill byta bank, och den som är arbetslös kan slippa kravet helt under en period.

På onsdagen presenterade Finansinspektionen. FI, ett nytt förslag på utformning för de kommande kraven på amorteringar ner till 50 procent på alla nya bolån, och kritiken lät inte vänta på sig.

[ Annons ]

Föreningen Bostadsrätterna skriver att förslaget är värre än de först befarat, och menar att kravet kommer att göra det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden som idag redan är villkorad av kravet på en kontantinsats på minst 15 procent av köpesumman.

– Att tvångsamorteringarna kommer är en konsekvens av att bostadsmarknaden inte fungerar. Risken är också stor för att nyproduktionen kommer att stanna upp i och med förslaget. Nu måste politikerna agera mot detta om medborgare över huvud taget ska kunna få någonstans att bo. Vi föreslår ett skattegynnat bosparande och att staten gör om sin förvärvsgaranti och faktiskt hjälper förstagångsköpare att kunna efterfråga en bostad, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist i en kommentar.

FI föreslår att amorteringskravet ska gälla för alla nya bostadslån från och med den 1 augusti i år. Den som tecknar ett bolån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amortera ner lånet med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. För lån som understiger 70 procent ska amorteringstakten ligga på minst 1 procent per år tills belåningsgraden sjunkit till 50 procent. FI föreslår att undantag från kraven ska kunna göras under en begränsad period om det finns ”särskilda skäl”. Bland dessa räknas till exempel dödsfall i familjen, arbetslöshet eller sjukdom. Kravet gäller inte heller den som vill flytta sina redan tecknade bolån till en annan bank.

Även Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, kritiserar Finansinspektionens förslag.

– Det är kraftiga åtgärder som kommer att göra marknaden mycket mer trögrörlig. Det kommer att öka kostnaderna för den som ska in på bostadsmarknaden, säger hon till Dagens Nyheter.

Finansinspektionens förslag lämnas nu på remiss. Därefter väntas FI:s styrelse att fatta ett beslut.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]