Två av deltagarna i praktikprogrammet På rätt plats: handledare Mikael Eliasson och praktikant Raed Wardi på Mölndals stad. Foto: Tony Dahl, Göteborgsregionens kommunalförbund.
Publicerat 12 september, 2017

Arbetsgivare träffar rätta kandidater På rätt plats

Det finns ett stort rekryteringsbehov bland arbetsgivare i och med den höga byggtakten i Västsverige. Genom praktikprogrammet På rätt plats kan arbetsgivare träffa erfarna kandidater.

På rätt plats heter Göteborgsregionens kommunalförbundets (GR) praktikprogram som riktar sig till nyanlända med kompetens inom VA, VVS, bygg, stadsplanering, trafik eller lantmäteri. Programmet ska vara den korta vägen in till den svenska arbetsmarknaden och innehåller praktik med stöd av handledare samt en kurs i yrkessvenska som GR ansvarar för. Målet är att praktikanten går vidare i någon form av anställning, utbildning eller fortsatt praktik.

[ Annons ]

En av arbetsgivarna som har varit med i programmet är Aarsleff Grundläggning som anställde de två kandidaterna som gick vidare till intervju och tester.

– Anledningen till att vi ville vara med var att vi behövde personal. Det är svårt att hitta personal med rätt kompetens idag och vi ville se om det kanske fanns människor med rätt kunskap erfarenhet och inställning men som vi inte hittade via våra vanliga kanaler. Projektet visade sig vara klockrent, säger Katja Wangeskog på Aarsleff Grundläggning, till GR.

Under träffen får arbetsgivare, som bland annat COWI, Renova, ÅF och Göteborgs Stad, presentera sina organisationer. Kandidater och handledare från praktikprogrammet får också berätta om sina erfarenheter av att delta i programmet och träffen avslutas med ett mingel där värdefulla kontakter kan knytas.

Intresset för praktikprogrammet har varit stort både för arbetsgivare och kandidater sedan starten i mars. I slutet av september avslutas det. Då har femton praktikanter i programmet fått någon form av sysselsättning, antingen genom fortsatt praktik, anställning eller studier.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]