[ Annons ]

Johan Temse på Första AP-fonden tror inte på att luften ska gå ur marknaden i post-corona-samhället.
Publicerat 28 april, 2021

AP-fonden ökar inte innehaven i fastigheter

Fastigheter har varit en bra affär för AP-fonderna och i förlängning för svenska pensionärer. Men just nu ser Första AP-fonden inte någon anledning att öka portföljen.

En stor del av pensionskapitalet i våra AP-fonder är investerade i fastigheter. Enligt en uppskattning av Fastighetsvärlden rör det sig om 380 miljarder kronor. Hos Första AP-fonden ligger cirka 100 miljarder i fastighetsvärde, motsvarande 50 miljarder i eget kapital och utgör cirka 13 procent av fondens totala kapital, till stor del rör det sig om innehav i Vasakronan och Willhem.

De senaste tio åren har fastigheter varit en bra affär för fonden med en snittavkastning på 15 procent. Även 2020 var, trots pandemin, ett bra år då fastigheter levererade 9,2 procent, men blev brädat av aktier som avkastade hela 12,5 procent.

[ Annons ]

Hur har då pandemin påverkar fondens syn på fastigheter?

– Andelen fastigheter i fonden har ökat succesivt tack vare värdestegring och vi ser för tillfället inte något behov av att vikta upp det innehavet. Möjligen kan vi göra omfördelningar inom portföljen och olika segment, till exempel i fler logistikfastigheter eller bostäder om möjligheterna dyker upp, säger Johan Temse, chef för reala tillgångar på Första AP-fonden.

Fonden sitter tungt i Vasakronan som till största delen har kontor, men Johan Temse tror inte på att luften ska gå ur marknaden i post-corona-samhället.

– Folk är less på att jobba hemma och vill tillbaka till kontor och samvaro. Men det är inte säkert att kontoren kommer vara utformade som idag och på det området ligger Vasakronan långt framme i utvecklingen av moderna lösningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]