Regeringens byggsubventioner är ett bidrag som fastighetsbranschen inte vill ha. Använd det istället till att uppföra asylboenden. Det föreslår Fastighetsägarna. "Ett mycket bättre sätt att använda resurserna".
Publicerat 4 november, 2015

”Använd subventionerna till asylboenden istället”

Regeringens byggsubventioner är ett bidrag som fastighetsbranschen inte vill ha. Använd det istället till att uppföra asylboenden. Det föreslår Fastighetsägarna. "Ett mycket bättre sätt att använda resurserna".

Subventioner för att bygga små hyreslägenheter är inget som ger tak över huvudet till de tusentals flyktingar som varje vecka kommer till Sverige. Så resonerar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige. I en debattartikel i Dagens Samhälle påtalar han att de drygt 4,6 miljarder kronor som regeringen avser att spendera på investeringsstöd till nya, små bostäder är ett stöd som fastighetsbranschen inte efterfrågar, och därmed skulle kunna göra större nytta om de riktades om till att uppföra tillfälliga asylboenden.

[ Annons ]

”Om regeringen visar att den är beredd att tänka om och skrota byggsubventionerna finns det också goda förutsättningar att snabbt få fram pengar för att öka byggandet av bostäder för dem som har mest akut behov. Jag är övertygad om att detta är något som många företag i vår bransch ser som en prioriterad uppgift”, skriver Reinhold Lennebo.

På tisdagen presenterade Boverket tre förslag efter en översyn av boendesituationen för nyanlända. Ett av förslagen går ut på att staten bör fungera som en katalysator för ökat bostadsbyggande för hushåll och grupper med låga inkomster, men också förslagen om att snabbt öka utbudet av bostäder genom ombyggnader av lokaler till bostäder och uppförande av tillfälliga modulbostäder.

Reinhold Lennebos hållning är att denna ambition är både konstruktiv och fullt möjlig att genomföra, men att regeringen måste använda sina ekonomiska resurser på ett hållbart sätt för att lyckas.

”Vi säger alltså ja till att bygga och förvalta boende för dem som nu söker en fristad och framtid i Sverige, vi säger nej tack till subventioner för att bygga små hyresrätter”, avslutar Reinhold Lennebo.

Läs hela debattartikeln i Dagens Samhälle här.

 Tidigare i Fastighetstidningen

Boverkets uppmaning till regeringen: inför social housing

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]