[ Annons ]

Antikhallarna i Göteborg har renoverats, fått en ny entré och ett café. GE Capital Real Estate som äger fastigheten hat även hyrt ut två plan till Nudie Jeans.
Publicerat 9 november, 2011

Antikhallarna i Göteborg rustas upp

Antikhallarna i Göteborg har renoverats, fått en ny entré och ett café. GE Capital Real Estate som äger fastigheten hat även hyrt ut två plan till Nudie Jeans.

Antikhallarna på Västra Hamngatan 6 har länge varit en av Nordens ledande permanenta antik- och samlarmarknader. Idag finns ett tiotal antikhandlare i fastigheten. Nu får de sällskap av Nudie Jeans, ett av Sveriges mest framgångsrika och trendiga jeansmärken. Nudie kommer att hyra 1 208 kvadratmeter i två plan till huvudkontor och designavdelning.

[ Annons ]

– Vi har hittat ett nytt hem i Antikhallarna, säger Joakim Levin, en av grundarna till Nudie Jeans. Här kan vi fortsätta att utveckla Nudie som varumärke i perfekt läge med utsikt över hamnen. Vår passion är jeans, som åldras med värdighet och blir bättre med åren. Det tycker vi även stämmer med fastigheten som nu blir vårt nya huvudkontor. Här finns passion för hantverk i väggarna och det är en byggnad med patina som vi värdesätter.

Nudies lokaler renoveras för att passa företagets behov men både fastighetsägare och hyresgäst har varit noga med att tidstypiska detaljer ska bevaras.

– Husets själ ska bevaras vid renoveringen, det är både vi och Nudie helt överens om, säger Johan Wästlund, vd för GE Capital Real Estate i Norden.

Den praktfulla byggnaden i nyrenässansstil byggdes för Skandinaviska Bankens räkning år 1885. Banken fanns kvar i lokalerna fram till 1974. Huset ritades av de kända arkitektbröderna  Axel och Hjalmar Kumlien, som bland annat står bakom Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg samt Münchenbryggeriet och Grand Hôtel i Stockholm.

Antikhallarna, som är en företagarförening där alla butiksinnehavare är medlemmar, flyttade in i fastigheten på Västra Hamngatan 6 år 1975. I början av 2000-talet genomfördes en renovering som bland annat återskapade detaljer i inredningen som hade försvunnit vid tidigare renoveringar.

Bertil Svensson, som driver butiken Beso Ur och Antik har funnits i fastigheten sedan 1975 och han ser ljust på framtiden.

– Det här blir lite av en nystart för Antikhallarna. Jag tror att den nya entrén och cafét kommer att locka hit ännu fler besökare – även sådana som inte känner till oss sedan tidigare, säger han.

I samband med renoveringen kommer ytterligare en ny hyresgäst att ta plats i lokalerna. Det är Latteria, ett klassiskt café, som öppnar på entréplanet.

– Det känns utmanande och spännande att få möjligheten att driva café i ett hus med anor från en svunnen tid. Byggnadens rymd och atmosfär kommer att påverka besökande och många kommer att vilja slå sig ner för en kopp kaffe i vår ”Latteria”, säger Therese Olsson, caféets ägare, som även driver närliggande Konditori Brogyllen.

Projektledare och arkitekter för projektet är LILJEWALL arkitekter ab.

GE Capital Real Estate har ägt fastigheten sedan 2006. Tidigare ägdes den av Tornet som i sin tur hade ägt fastigheten sedan 2001. Hela projektet beräknas vara klart i januari 2012.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]