Väbeln 3 i utkanten av Nationalstadsparken, där Stockholms Studentbostäder vill bygga 400 nya bostäder, överklagades med hänvisning till riksintresset.
Publicerat 2 maj, 2017

”Antalet riksintressen behöver ses över”

Lagstiftningen för riksintressen är inte anpassad till dagens bostadssituation. ”Hur kan det vara legitimt att mer än halva Sveriges yta anses vara särskilt värdefull?” undrar Veronica Sällemark i tankesmedjan Levande Staden.

– Riksintressen utgör ett stort hinder för bostadsbyggandet. Reglerna är grundade i en tid med andra förutsättningar och med generellt bostadsöverskott. Vi på Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) tycker att det är viktigt att lagstiftningen moderniseras och anpassas efter dagens bostadssituation. Bevarandet av bostadsbristen kan inte i sig vara ett riksintresse, säger Veronica Sällemark, ordförande på SSCO, en av medlemmarna i tankesmedjan Levande Staden.

[ Annons ]

 

Veronica Sällemark, ordförande på SSCO

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet ser Tankesmedjan flera tecken på att kommuner och näringsliv undviker att satsa på nybyggen i områden där riksintressen gäller eftersom det saknas tydliga definitioner och regelverk.

”Hur kan det vara legitimt att mer än halva Sveriges yta anses vara särskilt värdefull och i behov av att skyddas från exploatering när vi står inför en bostadskris och fler än 700 000 nya hem behöver byggas i närtid?” frågar sig debattörerna som kräver att regeringen ger länsstyrelserna tydligare mandat och listar några punkter med förslag på åtgärder:

• Gör en aktualitetsprövning av samtliga riksintressen, med uttalat syfte att minska dessa.

• Införa rätten att överklaga ett riksintresse.

• Ge kommunerna mandat att ställa en åtgärd mot ett riksintresse genom att en generell avvägningsbestämmelse införs i miljöbalken.

Styrgruppen för Levande staden består av, förutom Veronica Sällemark, bland andra av representanter från Fastighetsägarna GFR, Yimby, Jagvillhabostad.nu, Sveriges Byggindustrier och Urbanisma.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]