[ Annons ]

Foto: Byggnads
Publicerat 4 september, 2018

Fler tjejer söker Bygg- och anläggningsprogrammet

Antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet fortsätter att öka. I år sökte hela 600 kvinnor till programmet, en ökning med 12,7 procent jämfört med i fjol.

Byggnads har tillsammans med Byggcheferna jobbat för att rasera machokulturen på Sveriges byggarbetsplatser, bland annat genom kampanjen Stoppa machokulturen. Och hösten 2017 ställde sig 4 000 kvinnor i branschen bakom uppropet #sistaspikenikistan, en del av Metoo-rörelsen. Arbetet fortsätter nu alltså att ge resultat.

[ Annons ]

– Roligt att det går framåt! Jag tror och hoppas att Byggnads och Näta har bidragit till de ökade ansökningarna från tjejer. Hoppas bara att byggföretaget tar vara på kvinnliga byggnadsarbetare. Vi har problem med bland annat omklädningsrum och duschar samt hur vi arbetar som gravida på byggarbetsplatser, säger Isabelle Lundberg, styrgruppmedlem i Byggnads kvinnliga nätverk Näta.

Men på Byggnads är man inte nöjd än. Målet är fem procent kvinnliga medlemmar före 2022, mot dagens 1,5.

– Det är roligt att vårt långsiktiga arbete nu ger resultat. Byggnads kongress har fastställt tydliga jämställdhetsmål, vi har samarbete med yrkesskolorna och vårt kvinnliga nätverk Näta gör ett fantastiskt arbete för att tjejer ska känna sig välkomna som byggnadsarbetare. Allt detta är viktiga pusselbitar i vårt jämställdhetsarbete och som vi kommer att fortsätta med under lång tid framöver, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]