29 225 bostadslägenheter i nybyggda hus färdigställdes under 2013. En ökning med tolv procent jämfört med föregående år.
Publicerat 8 maj, 2014

Antalet färdigställda lägenheter ökade under 2013

29 225 bostadslägenheter i nybyggda hus färdigställdes under 2013. En ökning med tolv procent jämfört med föregående år.

Ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att antalet färdigställda lägenheter ökade markant under förra året. Antalet färdigställda lägenheter fördelade sig på 8 562 i småhus och 20 663 i flerbostadshus. Därmed har antalet färdigställda lägenheter i småhus har minskat med 8 procent jämfört med 2012, medan antalet lägenheter i flerbostadshus ökade med 24 procent.

[ Annons ]

Fördelningen mellan hyresrättslägenheter och bostadsrättslägenheter var jämn om man ser till hela rikets siffror. Men tittar man däremot på fördelningen i olika regioner finns det stora skillnader. I de tre storstadsregionerna var sammanlagt 58 procent av lägenheterna i flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt medan motsvarande siffra för övriga riket är 35 procent. Antalet färdigställda lägenheter ökade i två av de tre storstadsregionerna under 2013. I Stor-Stockholm var ökningen hela 31 procent och i Stor-Göteborg var ökningen 19 procent. I Stor-Malmö färdigställdes i stort sätt lika många lägenheter som under 2012.

Statistiken visar också att andelen mindre lägenheter fortfarande är liten. Sedan nittiotalet har andelen en- och tvårumslägenheter i hyresrätter minskat och ligger fortfarande på en låg nivå. 2013 var cirka 31 procent av alla färdig- ställda lägenheter i flerbostadshus ettor och tvåor upplåtna med hyresrätt. 1995 var 3 av 4 färdigställda lägenheter en ett eller tvåa upplåten med hyresrätt.

Läs hela rapporten här.

Källa: SCB

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]