[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 3 juli, 2018

Ännu tuffare krav i ny certifiering från SGBC

Sweden Green Building Council lanserar nu NollCO2 – en kompletterande miljöcertifiering för helt klimatneutrala byggnader. Här ställs också tuffa krav på materialtillverkare och byggentreprenörer.

Den nya certifieringen NollCO2 blir ett tillägg för de byggnader som redan har högt satta certifieringsmål, som Miljöbyggnad Guld, BREEAM Excellent eller LEED Gold. Även andra certifieringar, som Svanen och Passivhus, kan kompletteras med NollCO2 förutsatt att de uppnår grundkraven.

[ Annons ]

– Många fastighetsbolag har under en längre tid hävdat att de är klimatneutrala. Vi ville skapa en svensk definition för detta så att det inte blir en väldig flora av egna definitioner, säger Bengt Wånggren, projektledare på SGBC (Sweden Green Building Council).

I en aspekt är NollCO2 väldigt smal – certifieringen fokuserar enbart på koldioxid och dess ekvivalenter.

– Det är därför som vi har sagt att den ska kombineras med andra system som täcker upp för innemiljö, farliga kemiska ämnen och så vidare så att inte de glöms bort, säger Bengt Wånggren.

Å andra sidan vidgar NollCO2 perspektivet rejält i och med att certifieringen sätter gränser för hur mycket utsläpp som får komma från tillverkningen av byggmaterialen och hur mycket som får släppas ut i byggprocessen.

– Vi vill att NollCO2 ska driva på för klimatneutralt byggande och få branschen att fortsätta framåt. Som det är nu kanske certifieringen bedöms som tuff, men det är på den här nivån vi måste vara för att nå fossilfrihet till 2045. Det finns inga alternativ, byggandet måste bli klimatneutralt. Nu finns NollCO2 som ett första svenskt verktyg för det och det är jag väldigt stolt över, säger Cecilia Ehrenborg Williams, VD för SGBC.

Certifieringen lanseras först i en pilotversion, som kommer användas av olika projekt under hösten 2018. Ett antal fastighetsägare och entreprenörer har redan anmält intresse och möjlighet kommer finnas att anmäla sig fram till och med augusti månad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]