Festivalen Department anordnades i Förbindelsehallen i Slakthusområdet förra året. En typ av evenemang som just nu är omöjliga. Foto: Atrium Ljungberg
Publicerat 5 juni, 2020

Ännu ingen totalslakt av kultur- och nöjeslivet

Slakthusområdet i Stockholm ska bli en stadsdel där mat och kultur står i centrum. Näringar där förutsättningarna helt förändrats på grund av pandemin. Men Atrium Ljungbergs Jon Allesson och Linus Kjellberg är ändå hoppfulla.

Vi har bokat ett möte via teams för att prata om ifall coronakrisen innebär kvällsekonomins omedelbara död, eller om det trots allt kan finnas en möjlighet till pånyttfödelse. Men då Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg, påpekar att kollegan Linus Kjellberg, med titel affärsområdeschef affärsutveckling, måste göra något åt sitt headset för att vi ska kunna kommunicera, så faller det sig naturligt att inleda kort om ifall de digitala mötena innebär ett omdefinierat behov av kontorsyta.

– Jag kan inte påstå att vi ser några tendenser till minskad efterfrågan på kontorslokaler. Men däremot tror jag att pandemikrisen förstärker en trend som pågått ett tag redan. Huvudfunktionen för ett kontor kanske inte längre kommer att vara att inrymma arbetsstationer där man utför sitt individuella arbete. Istället kan det bli mer av en mötesarena där man också bjuder in kunder och externa parter. Jag tycker att pandemin har gjort det ännu tydligare vilken enorm betydelse kontoren har för gemenskap, sammanhang och möjlighet att bygga en stark företagskultur! Det kommer också att vara enormt viktigt vad som möter en när man öppnar dörren och går ut, säger Linus Kjellberg.

[ Annons ]

Så vad kommer då att möta oss utanför dörren. En vacker död stad? Det var bara ett år sen som det refererades till Joakim Thåströms låt i var och varannan artikel. Men då handlade det om hur konsert- och klubbesökare befarade att de snart inte skulle ha någonstans att ta vägen efter en rad uppmärksammade stängningar. En debatt både Linus Kjellberg och Jon Allesson involverades i då Atrium Ljungberg delvis stod för hoppet i form av nya platser för musik och möten I Slakthusområdet.

Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg, och kollegan Linus Kjellberg, affärsområdeschef affärsutveckling, samt Erik Hörnkvist, Fastighetstidningen.

Men nu är det en vacker död stad på riktigt.

Linus Kjellberg och Jon Allesson hade sett fram emot hur restaurang- och nöjessatsningar sakta men säkert skulle börja etablera Slakthusområdet som en ny urban stadsdel. Samma strategi som bolaget framgångsrikt arbetat efter i Nobelberget. Av detta blev det intet. Eller är åtminstone satt på paus.

– När man som nu inte längre kan mötas på klubbar, kulturevenemang och konserter så blir det såklart en brutal kontrast från att det bara strax innan var ett enormt intresse. Från jättemöjligheter till att vara stendött och noll kronor i omsättning för arrangörerna, säger Linus Kjellberg.

Jon Allesson nickar instämmande på andra halvan av skärmen.

– Vi och våra partners i Slaktis (det är alltså vad Slakthusområdet kallas av de insatta) hade ett digert program inför sommaren. Det går såklart inte att ersätta, utan man tvingats tänka om. Men där är det ju spännande att se hur folk tänker om. Även om mycket såklart skjuts på framtiden så har det dykt upp många nya digitala initiativ för att stödja kulturskapare och producenter.

Ett exempel är musikfestivalen United We Stream där Atrium Ljunberg är en av samarbetspartnerna. En 24-timmarsfestival som sänds från åtta olika platser, bland annat Fållan i Slakthusområdet, runt om i Stockholm på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Men om satsningar på kultur, mat och klubbar är fundamentala för den stadsdel som ska byggas upp, hur allvarlig är då krisen för Atrium Ljungberg?

– I det längre perspektivet är det ändå ganska oförändrat. Man måste komma ihåg att det är först år 2030 som Slakthusområdet är en färdigbyggd stadsdel. Och det är med start 2023 som de större inflyttningarna sker. Så för vår del fortsätter dialogerna och vi ser ett fortsatt stort intresse både på kontorssidan som för det destinationsskapande innehållet baserat på mat och kultur, säger Jon Allesson.

Jag hoppas och tror att det kommer att finnas ett uppdämt behov av att mötas fysiskt.

Tanken är att redan i höst börja etablera platsen som en matdestination. Redan i juni öppnar Stockolm Roast – ett kafferosteri med servering som är tänkt att bli en första del av en större matsatsning. Men om man hoppats att kunna dra 10 000 besökare en helg så får man nu jobba inom de restriktioner som satts för fysisksamvaro.

– Men jag hoppas och tror att det kommer att finnas ett uppdämt behov av att mötas fysiskt. Förhoppningen är att det enorma intäktstappet delvis kan tas igen när pandemin väl släpper greppet – en kreativ explosion. Det är såklart en ren spekulation, men jag tycker ändå att det känns så, säger Linus Kjellberg.

Mot det talar att många talar om att det kommer dröja länge innan vi vågar oss ur våra karantänbubblor.

– Fast människan är anpassningsbar. Kom ihåg att vi anpassade oss förvånansvärt fort till att leva i karantän. Och hur vi fortsätter kämpa på trots att det ofta är motigt. Så jag tror att vi kommer att återanpassa oss lika snabbt när det släpper. Ser man till tidigare pandemier så har det återgått relativt snabbt, säger Linus Kjellberg.

Ja, de har det extremt tufft när bokningskalendern från en dag till en annan töms.

Men frågan är kanske snarare om det finns några kulturentreprenörer kvar att bygga samarbeten på?

– Ja, de har det extremt tufft när bokningskalendern från en dag till en annan töms. Men vi har en tät dialog med våra samarbetspartners och ser ändå att de kommer rida ut detta. Och vi försöker också att tillsammans fokusera på vad som trots allt går att göra, säger Jon Allesson.

Där händer det snart saker. Jon Allesson berättar att medieplattformen Tukio, som håller till i Slakthusområdet, kommer att hålla i ett event kring Black Lives Matter med mat, dryck, musik och samtal på Fållans uteservering. En stor del kommer att ske digitalt för att kunna leva upp till krav på smittskydd,

– Det är en stor fördel att många av våra samarbetspartners är ganska digitala redan från början. Tukios arbete med att skapa nya digifysiska upplevelser är superspännande, säger Jon Allesson.

Många ser omstarten som en möjlighet till snabbare klimatomställning. Finns det liknande möjligheter för kultur- och nöjeslivet?

– Ja, kanske att det är möjligt att det kan skapa utrymme för innovation och nytänk. Jag tror att man kan dra nytta av saker som vi nu tvingats till. På samma sätt som man inom retail numera har en flerkanalsstrategi, så tror jag att man även på kultursidan kommer att se hur de digitala erbjudandena lever kvar och accelererar. Ett omnikanalstänk även för kulturlivet, alltså, säger Jon Allesson.

– Stockholms stad gjorde redan innan krisen mycket för att underlätta tillfälliga etableringar. Det kommer att vara viktigt så att man kan göra större evenemang när det väl är möjligt. Då kan fastighetsägare, staden och olika aktörer kroka arm för att underlätta att ta igen de intäkter som försvunnit, säger Linus Kjellberg.

[Läs relaterade artiklar]

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]