Fastighetsägarnas guide till biologisk mångfald lanseras nu i en uppdaterad version med fler konkreta åtgärder och metoder.
Biologisk mångfald kommer att få samma dignitet i fastighetsbranschen som klimatfrågan fick för flera år sedan. Det sa Alice Bocké och Erik Florman på Akademiska Hus i en intervju i anslutning till den guide till biologisk mångfald som lanserades i höstas. Det är uppenbarligen ett område där det händer saker. Redan nu kommer den uppdaterade versionen.
– Det som har tillkommit är fördjupning i konkreta åtgärder och metoder som fastighetsägare kan använda för att skapa både värde och hållbarhet, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Det kan finnas målkonflikter mellan biologisk mångfald och klimatrelaterade åtgärder. Men Rikard Silverfur påpekar att de oftast går hand i hand. Ett exempel är hur ökade klimatrelaterade risker gör att fastighetsägare behöver arbeta mer aktivt med ekosystemtjänster.
– Fastighetsägare både påverkar och påverkas av ekosystemen. Att arbeta aktivt med biologisk mångfald minskar klimatrelaterade risker, skapar mer attraktiva fastigheter och gör att branschen kan möta de nya lagkraven. Vår guide ger fastighetsägare både en introduktion och konkreta verktyg för att komma igång och ta nästa steg, säger Rikard Silverfur.
Samtidigt skärper också EU kraven på hållbarhetsrapportering genom CSRD och rapporteringsstandarden ESRS E4, vilket ställer högre krav på redovisning av biologisk mångfald.
Rickard Silverfur menar att den utökad guiden till biologisk mångfald kommer att vara till hjälp för fastighetsägare att förstå sin påverkan, vidta åtgärder och integrera biologisk mångfald i sin affärsstrategi.
– Fastighetsägare som arbetar aktivt med biologisk mångfald stärker sin konkurrenskraft och långsiktiga lönsamhet. Det är en investering som både framtidssäkrar fastigheter och bidrar till en hållbar samhällsutveckling, säger Rikard Silverfur.
Han menar att guiden är till nytta både för den som just kommit igång, genom en introduktion till varför biologisk mångfald är viktig tips på var man börja, och för den som kommit en bit finns fördjupad vägledning, verktyg och metoder för att mäta, följa upp och redovisa sitt arbete.