Energibolaget Solör Bioenergi har aviserat en prishöjning om 27 procent från årsskiftet i Ale. Fastighetsägarna menar att bolaget missbrukar sin monopolställning på orten.
Sedan Solör övertog ägandet av fjärrvärmenätet från Göteborg Energi 2022 har priserna stigit med 39 procent.
– Fastighetsägarna ställer sig frågande till att fjärrvärmekunderna i Ale ska betala så mycket högre priser. Solör missbrukar sin monopolställning för att maximera sin vinst, kommenterar Anders G Johansson.
Att detta är en i raden av kraftiga prishöjningar på flera orter som bolaget aviserat väcker frågor. Fastighetstidningen vill veta hur Solör Bioenergi ser på sitt sociala ansvar lokalt. På flera orter är det så kraftiga höjningar att det i förlängningen kan bli svårt att driva hyresfastigheter. Något som slår mot hela orten.
Solör Bioenergi har tidigare avböjt intervjuer och hänvisat till mejlsvar. Nu har Anders Pettersson, vd Solör Bioenergi, lovat att besvara Fastighetstidningens frågor. Men först på måndag.
Till dess får alltså den kraftiga kritiken från Fastighetsägarna stå obesvarad.
– Att maximera sin vinst på en monopolmarknad utan begränsningsregler är inte alls svårt. Men det är av flera skäl inte heller lämpligt. Jag är övertygad om att politikerna i Ale ångrar att de inte lät kommunen överta ägandet av fjärrvärmenätet när de hade möjligheten, säger Anders G Johansson näringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR.
Han hänvisar till en jämförelse med fjärrvärmekostnaderna i Partille. 2022, när båda bolagen var i Göteborg Energis ägo, var prisskillnaden mellan Ale Energi och Partille Energi marginell. Ale Energi såldes till Solör. Medan ett kommunägt bolag över ägandet av Partille Energi 2023. Sedan dess har fjärrvärmepriset i Partille ökat med 20,6 procent, medan prisutvecklingstakten i Ale alltså har varit nästan den dubbla.
Fastighetsägarna räknar med att allt fler av organisationens medlemmar kommer överväga att gå över till, eller komplettera med andra, elbaserade alternativ för sin uppvärmning.
– Med sin prissättning sparkar bolag som Solör, ironiskt nog, undan benen för sin egen verksamhet. Ur ett samhällsperspektiv är det emellertid en olycklig utveckling. Elen behövs ju i omställningen av industrin och transportsektorn. Fjärrvärme är ett utmärkt och klimatvänligt sätt att värma bostäder på. Men det förutsätter att priset är rimligt och hållbart , säger Anders G Johansson.