[ Annons ]

Från och med 1 juli kommer det att bli lättare att få tillstånd att hyra ut sin bostadsrätt, enligt riksdagsbeslut.
Publicerat 21 maj, 2014

Klart att andrahandsuthyrning av bostadsrätt blir lättare

Från och med 1 juli kommer det att bli lättare att få tillstånd att hyra ut sin bostadsrätt, enligt riksdagsbeslut.

Bostadsrättsföreningen ska fortfarande ge tillstånd till den som vill hyra ut i andra hand, men skälen som bostadsrättsinnehavaren anger för att få hyra ut i andra hand ska bedömas mer generöst än tidigare.

[ Annons ]

Tidigare har det krävts att bostadsrättshavare liksom hyresgäster ska ha beaktansvärda skäl för upplåtelsen, men det har nu ändrats till att bostadsrättshavaren endast måste uppvisa skäl för uthyrningen.

Enligt lagändringen har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en avgift för att täcka ökade administrativa kostnader av den som hyr ut sin lägenhet. Avgiften får vara högst tio procent av ett basbelopp under ett år, i dagsläget 4 440 kronor.
– För att en bostadsrättsförening ska kunna ta ut den beslutade avgiften, måste det skrivas in i föreningens stadgar. Förändringarna i bostadsrättslagen innebär, som vi tidigare har informerat om, att Fastighetsägarnas mönsterstadgar kommer att revideras. De nya stadgarna lanseras samma dag som lagändringarna träder i kraft, alltså den 1 juli i år, säger Line Zandén, nationell ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna.

Läs hela lagändringen här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]